Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Брокери: Жилищата отново поскъпват

Брокери: Жилищата отново поскъпватснимка: bnr.bg

Двуцифрен ръст в търсенето и в цените на жилищните имоти за първи път от 10 години насам отбелязват брокерите на пазара на имоти. Само за половин година цените на жилищния пазар у нас са скочили с 12%, сочат данни на Сдружението на брокерите на имоти.

В столицата средната цена на един квадратен метър жилищна площ е около 1000 евро. Брокерът Илияна Василева обясни, че най-търсени са по-малките апартаменти до 60 кв. м, а хората ги купуват с цел инвестиция и отдаване под наем. Това са и основните купувачи на пазара, които могат да си позволят да търсят с месеци. С цел инвестиция се търси предимно тухлено ново строителство и в райони, в които отдаването под наем става бързо и лесно. След време, ако трябва да се препродават, тези имоти си държат цената.

След застоя на пазара от есента насам банковата политика по лихвите за месеци е преобразила пазара, твърдят посредниците в сделките с недвижими имоти. Търсенето е скочило с една трета. Вече се говори и за дефицит в предлагането, обясни Илияна Василева:

От началото на тази година има дефицит на стойностни имоти на пазара, и то във всички сегменти. Не говорим само за малките жилища. Включително клиенти, които имат добър ресурс от порядъка на 150 хиляди евро и търсят, да речем тухлен, хубав, тристаен апартамент с гараж, нямат добър избор и няма голямо предложение на такива оферти.

Новите строителни проекти се опитват да отговорят на зараждащия се вече дефицит на стойностни имоти, отчитат още брокерите. Една четвърт от купувачите се ориентират към сделки "на зелено" и възраждането на интереса към тези сделки учудва брокерите, тъй като те се смятат за рискови.

Цените през тази година ще се задържат високи и дори ще растат още в най-търсените категории имоти. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники