Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Сделките с имоти през първото тримесечие са на най-ниско ниво от началото на 2012 г.

Сделките с имоти през първото тримесечие са на най-ниско ниво от началото на 2012 г.снимка: investor.bg

Сделките с имоти в България през първото тримесечие на годината са на най-ниско ниво от първите три месеца на 2012 г., показват данните на Агенцията по вписванията.

Обяснението за слабия резултат са две. От една страна, традиционно периодът януари-март всяка година е най-слабият за пазара. От друга страна, новото строителство – особено в София и по-големите градове, вече е по-предпочитано от купувачите, докато в предходните години, когато пазарът се пробуждаше и особено около банковата криза заради КТБ хората търсеха основно готови жилища, включително и на вторичния пазар.

Все по-често купувачите на имоти сключват сделки „на зелено“ дори на ранен етап от проектите. Тези договори не се отразяват никъде, т.е. може да се очаква рязък ръст на вписванията през някои от следващите тримесечия, когато сградите започнат да се въвеждат в експлоатация и сделките да се вписват официално.

През първото тримесечие на 2017 г. са сключени общо 37 061 сделки с имоти. За последно подобна стойност е имало през първите три месеца на 2012 г. - 35 821 сделки. Това представлява спад от 7% спрямо последното тримесечие на 2016 г. и 13,8% на годишна база.

В София през първото тримесечие са сключени малко над 5 хил. сделки с имоти, което е с 40,4% по-малко спрямо предходното тримесечие и с 2% по-малко на годишна база.

В Пловдив и Варна сделките с имоти през първото тримесечие са относително стабилни в сравнение с миналата година. В Бургас сделките също намаляват. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники