Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Поскъпването на жилищата в София се забавя

Поскъпването на жилищата в София се забавя

Темпът на нарастване на цените на жилищата в София се забавя през третото тримесечие и пазарът в столицата се балансира на равновесна цена окоро 1 000 евро/кв.м, отчитат в свой анализ от Bulgarian Properties. Тенденцията се обяснява с повишеното предлагане на ново строителство в резултат на нарасналото търсене.

Данните на агенцията сочат, че за третото тримесечие на годината средната цена на жилищата в София остава без изменение спрямо второто тримесечие на ниво от 1 060 евро/кв. м. Годишното увеличение на цените спрямо третото тримесечие на 2016 г. е 14%, а средната покупна цена на жилищата в София е 93 хил. евро.

Наскоро обявените данни на Агенцията по вписванията за третото тримесечие сочат, че в София са вписани 6 300 имотни продажби при 6 073 за същия период на миналата година, което е ръст от 3,75% на годишна база. За деветмесечието нарастването на обемите продажби на имоти в София е около 4%, като извън статистиката остават сделките с жилища в процес на строителство, които ще бъдат вписани на по-късен етап.

Новото строителство продължава да съставлява 60% от продажбите в София по данни на агенцията. През последните няколко месеца предлагането се увеличи и вече успява да отговори на нарасналото търсене.

Половината от закупените жилища са двустайни апартаменти, 35% са тристайни, 4-стайните са около 5%, както и едностайните. Средната площ на закупените жилища е 84 кв.м – с около 6 кв.м по-малка от тази в първите месеци на годината.

Наблюденията на агенцията сочат, че най-много закупени жилища през третото тримесечие има в кварталите „Кръстова вада“, „Манастирски ливади“, „Младост“ 4, „Студентски град“ и „Витоша“. Средните продажни цени в тези квартали през тримесечието варират от 960 евро за кв. м в „Студентски град“ до 1 130 евро/кв.м в „Кръстова вада“.

Най-скъпо продавани са жилищата в центъра и в „Лозенец“, където средните цени за изминалото тримесечие са били 1 790 евро/кв.м в центъра и 1 430 евро/кв.м в „Лозенец“. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.