Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Летният сезон успокои страстите на пазара на имоти в големите градове

Летният сезон успокои страстите на пазара на имоти в големите градовеснимка: investor.bg

Летният сезон се отразява на сделките с имоти в България през третото тримесечие на годината – периода на активните летни почивки, показват данните на Агенцията по вписванията за периода юли – септември.

На годишна база пазарът също отбелязва известно забавяне, отчитано и от агенциите за имоти през последните месеци. Цените в големите градове започват да се стабилизират, както и търсенето на жилища.

През третото тримесечие на годината спрямо второто броят на сделките отбелязва 3% ръст до 56 293, показва статистиката на Агенцията по вписванията.

На годишна база обаче се отчита понижение от почти 5%.

Броят на сделките за деветмесечието достига 149 967 спрямо 158 300 за периода януари-септември 2016 г. Това е с 5,3% по-малко.

В София през третото тримесечие Агенцията по вписванията регистрира 6 300 сделки спрямо 7 442 година по-рано, което представлява спад от 15,3%.

За деветмесечието общият брой на сделките в столицата достига 18 765 спрямо 18 052 за първите девет месеца на 2016 г. Това представлява ръст от почти 4%.

Пловдив е единственият град от водещите за имотния пазар в страната, в който сделките отчитат спадове и за тримесечието, и на годишна база, и за деветмесечието.

За периода юли – септември общият брой на регистрираните сделки достига 3 896 спрямо 4 006 за периода април – юни, което е намаление от 2,7%.

За периода януари – септември общият брой на сделките във втория по големина град в страната достига 10 878 спрямо 11 337 за същия период на 2016 г., което представлява понижение от 4%.

Във Варна броят на сделките през третото тримесечие на тази година спрямо второто остава почти стабилен до 3 015 броя, а на годишна база отбелязва спад от 3%. За деветмесечието сделките са 8 112 на брой, което представлява ръст от 1,4% спрямо същия период на 2016 г.

В Бургас сделките през третото тримесечие се увеличават с 13,7% спрямо второто до 1 865, което е увеличение от 6,4% на годишна база. За деветмесечието обаче се отчита спад от 1% до 4 596 сделки. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.