Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Цените на жилищата у нас са необяснимо високи

Цените на жилищата у нас са необяснимо високи

България е сред европейските страни със силно надценен пазар на недвижимите имоти. През последните две години цените на жилищата в страната растат с едни от най-високите темпове в Европейския съюз, предупреждава Европейската комисия, която смята този факт за обезпокоителен на фона на високата задлъжнялост на българските домакинства и бизнес.

Продължаващото пренаселване на София, Варна и Пловдив е сред причините за големия дисбаланс на пазара на имоти, предлагани за продажба или за отдаване под наем в най-големите градове. Изследване на Световната банка свързва жилищната криза и с нарастващите разлики в доходите на отделните социални и етнически групи в страната. Според официалната статистика, в България има 3,9 милиона налични жилища - този брой би трябвало да е съвсем достатъчен за нуждите на трите милиона български домакинства. Експертите на Световната банка обаче констатират следното: "1,2 милиона от жилищата в България са необитаеми, а това означава, че в действителност 3 милиона български домакинства живеят в 2,7 милиона жилища. Често пъти 6-8 души от три поколения си споделят един-единствен апартамент . В същото време една четвърт от жилищата в София и близо половината от къщите в селските райони остават необитаеми."

Според доклада на Световната банка, в пренаселените жилища живеят 80% от децата под 18 години и 60% от младите хора на възраст между 16 и 29 години. Пренаселени жилища обитават и 82% от наемателите, които плащат пазарен наем. Процентът на пренаселените жилища в България е много висок в сравнение със средните показатели за Европейския съюз, изтъкват експертите на банката.

Много хора не могат да си позволят собствено жилище

Средните цени на жилищата са между 550 и 800 евро на кв.м за по-малко атрактивните жилища в стари сгради и до 800-1200 евро на кв.м за жилища в новопостроени сгради с по-атрактивно местонахождение, отбелязват още от Световната банка. Средният месечен доход на домакинство обаче е 477 евро, което значи, че по-голямата част от населението не е в състояние да си закупи или дори да наеме жилище на пазарни цени.

Пазарът за отдаване на имоти под наем в България обхваща едва 5% от жилищната площ в страната, се казва в доклада на Световната банка. "Липсата на ефективен пазар за отдаване на жилища под наем ограничава трудовата мобилност и нагнетява проблемите около намирането на сносен дом." Дефицитът от имоти за отдаване под наем е основен възпиращ фактор за трудовата мобилност особено на младите семейства и изкуствено завишава наемите на наличния жилищен фонд, констатират експертите на Световната банка. Според тях, една от причините за липсата на напредък в това отношение са недъзите на правосъдната система, която не гарантира изпълнението на договорите - както от страна на наемодателите, така и от страна на квартирантите. / mediapool.bg

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники