Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Пазарът на имоти в България изпраща много успешна година

Пазарът на имоти в България изпраща много успешна година

2017-а е най-успешната година за имотния пазар в България от цяло десетилетие насам. От 2007-2008 не сме имали такъв позитивизъм на пазара, който,освен в София, беше налице и в другите големи градове и отчасти във ваканционния сегмент, заяви в интервю за Радио България оперативният директор на „Бългериън пропъртис“ Полина Стойкова:

Най-силен през годината беше пазарът в София. Тук цените нараснаха между 10 и 15 процента и средната достигна 1000 евро за квадратен метър. Най-голяма активност е регистрирана от пролетта до юли-август. През есента забелязваме известно успокояване на темпа на нарастване на цените. На годишна база ръстът на реализираните сделки в столицата също ще е около 10 на сто. Новото строителство е хит на пазара и през тази година. Има ръст и на продажбите, и на цените с преобладаващо търсене на имоти както в начален етап на строителство, така и на завършени имоти. Купувачите предпочитат завършени сгради, но поради липса на голям избор от такива, много сделки се сключват в начален етап на строителство.

Според Полина Стойкова, освен нулевите лихви по депозитите, влияние върху търсенето на имоти оказват и ниските лихви по ипотечните кредити:

Това е сериозен стимул за покупка на жилище, защото в момента лихвите по ипотечни кредити са на историческо ниско ниво около и под 4 процента. От друга страна, влияние оказват ръстът на доходите и сигурността на хората за работните им места. В градове като София, Пловдив и другите областни центрове икономиките са силни, заетостта е висока, хората имат по-високи доходи и мислят спокойно както за покупка на жилище за собствено ползване, така и за инвестиция в имот, защото пазарът на наеми също е много силен и могат да се реализират добри доходи. В градовете с университетски центрове се наблюдава активно търсене на жилища под наем от чуждестранни студенти. Има прилив на чужденци, които идват да живеят в страната или да работят временно по проекти. Това оказва силно влияние върху търсенето на жилища под наем.

Очаква ли се известно охлаждане на имотния пазар през 2018 предвид огромните скокове в цените през последните 2 години?

Смятам, че 2018 ще бъде подобна на настоящата година, казва Полина Стойкова. Ръстът на цените напоследък е драстичен, ако го сравним с периода на стагниращ пазар между 2010 и 2015, но като цяло увеличение от около 10 процента на година говори за наваксване, започнало след кризата на пазара на имоти. В бъдеще темпът на нарастване на цените вероятно ще се успокои, но като цяло активността ще се запази и догодина имотният пазар ще бъде отново сред най-атрактивните за инвестиции пазари.

През 2017 г. цените на имотите в крайните квартали на столицата нарастваха с по-бърз темп, отколкото в утвърдени райони като южните квартали „Лозенец“, „Център“ и „Манастирски ливади“. В някои райони, като „Обеля“ и „Люлин“ ръстът е в порядъка на 15-20 на сто. Разбира се, не можем да очакваме да постигнем едни и същи ценови нива в топ квартал и в краен квартал, но тенденцията на ръст на цените постепенно се разпространява навсякъде. Същото важи за пазара в цялата страна. Първо цените започнаха да растат в София, но в последствие това се случи във втория по големина град Пловдив, където цените на имотите нараснаха с 10-12 на сто през последното тримесечие и средните цени за квадратен метър жилищна площ достигнаха 750 евро. Ефектът се разпространи и към Варна, Бургас, Русе, Плевен, Велико Търново, Стара Загора и Благоевград. В третият по големина град Варна средните цени се движат около 900 евро за квадратен метър. В Стара Загора те достигнаха 550 евро. Тази тенденция все още не достига до малките градове и населени места, които са с по-потиснат пазар, защото вътрешната миграция е предимно към големите градове.

Според Полина Стойкова средните цени на жилищата в малките градове и населени места в страната са в интервала 300-400 евро на квадратен метър. И в тази категория има населени места с по-високи цени на имотите, поради близостта им до големи областни центрове например.

През 2017 г. има засилен интерес и към ваканционни имоти. Отчетено е значително увеличение на продажбите в ски курортите Боровец, Пампорово и Банско, защото хората, които разполагат със спестявания, се изкушават от атрактивните цени. В околностите на Банско например може да се закупи имот от по-нисък клас от 210-220 евро на квадратен метър. Тези имоти са приемлив вариант за хората, които ги купуват за лично ползване и почивки през уикендите, защото курорти като Банско са на практика целогодишни. Очакваме през следващата година да се засили интересът на българи и към покупка на имоти по морето, прогнозира Полина Стойкова. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.