Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Жп магистралата готова до 2023 г.

Жп магистралата готова до 2023 г.

До края на 2020 г. трябва да приключи модернизацията на 23-километровата жп линия между София и Елин Пелин. Това заяви заместник - министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев по време на церемония за стартиране на строителните дейности в участъка. Той допълни, че се инвестират над 130 млн. лева, от които приблизително 115 млн. лева са осигурени от Механизма за свързана Европа.

Зам.-министър Занчев посочи, че през миналата година по това направление са преминали почти 1,8 млн. пътници. „След приключването на проекта ще гарантираме най-високо ниво на сигурност и безопасност, както и намаляване на времепътуването за хората. Проектът предвижда модернизация на железопътното трасе, изграждане на нови системи за сигнализацията и телекомуникации, както и обновяване на контактната мрежа в целия участък“, обясни Велик Занчев.

„В рамките на друг проект, финансиран от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“, е заложена модернизация на жп гарите Подуяне, Искър и Казичене, които попадат в това направление“, коментира още заместник-министърът. Той уточни, че общият обем от средства за жп проекти до 2020 г. е над 2,5 млрд. лева с националното съфинансиране. „След завършване на всички приоритетни отсечки до 2023 г. ще е готова първата скоростна жп магистрала от сръбска граница до пристанище Бургас, както и до турска и гръцка граници“, допълни Занчев.

По отношение на закупуването на нов подвижен състав, Велик Занчев заяви, че след доставката на новите влакове и модернизацията на инфраструктурата, българската железница ще достигне средноевропейско ниво. Той обясни, че се очаква до месец и половина да бъде обявена обществената поръчка, а до края на мандата на правителството - да бъдат доставени и новите влакове.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.