Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

С до 10% може да спаднат цените на жилищата догодина, прогнозира експерт

С до 10% може да спаднат цените на жилищата догодина, прогнозира експертснимка: capital.bg

Ще има лек спад на цените на жилищата в София в последното тримесечие на 2018 г., а в началото на следващата година ще се усети по-сериозно. Към средата на 2019 г. може да очакваме между 5% и10% намаление на цените в определени райони. Това коментира в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria Петър Сотиров, управител на ДОМИ.

„Повишаването на цените спря още в началото на лятото. Тогава се запази една стабилност на пазара. Дори има райони в София, в които цените леко тръгнаха надолу“, посочи експертът.

По думите му в момента водещ е вторичният пазар.

„Има изключително много ново строителство, което се продава бързо “на зелено”, но в никакъв случай то не покрива нуждите на големите градове. Така че вторичният пазар е водещ. Малко са офертите на него, имотите се купуват бързо. Но от началото на лятото има отлив на купувачите, които изчакват по-изгодни цени“, посочи Сотиров.

Той обясни, че през последните 3-4 години жилищата са поскъпнали до 30%, а най-сериозен ръст има през последната година – с над 10% в зависимост от района.

Управителят на ДОМИ смята, че не може да се говори за изкуствено създаден балон, а по-скоро за липса на оферти и за незнанието на хората какво да правят в момента и накъде ще тръгне пазарът. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники