Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България отпадна от топ 10 на най-бързо растящите жилищни пазари в света

България отпадна от топ 10 на най-бързо растящите жилищни пазари в светаснимка: investor.bg

България излиза от топ 10 на жилищните пазари с най-бърз ръст на цените в света, заемайки 12-о място в Глобалния индекс на цените на жилищата на консултантската компания Knight Frank за второто тримесечие на годината. В индекса са включени 57 страни и територии.

Цените на жилищата у нас през вторите три месеца на 2018 г. са нараснали с 8,2% на годишна основа и с 3,6% спрямо четвъртото тримесечие на миналата година. Спрямо първото тримесечие на 2018 г. цените на жилищата са се повишили с 1,6%.

Страната ни слиза с пет позиции надолу спрямо класацията от първото тримесечие, когато заемаше седмо място в индекса на Knight Frank, но все пак остава в „червената зона“, където попадат най-бързо растящите пазари в света.

През второто тримесечие Малта изпреварва Хонконг и оглавява индекса на Knight Frank. Според данните на Малтийската централна банка цените на жилищата в страната са нараснали с близо 17% на годишна основа и с 9,4% спрямо последното тримесечие на миналата година. На тримесечна основа ръстът на цените е 3,6%.

Хонконг заема второ място с ръст на цените на жилищата с 15,9% на годишна основа и с 10,4% на шестмесечна основа. Спрямо първото тримесечие те са нараснали с 5,2%. Knight Frank прогнозира охлаждане на пазара в града в идните месеци заради растящите лихви по ипотеките. Третото място е за Латвия с годишен ръст на цените на жилищата от 13,7% и 7,5% спрямо последното тримесечие на миналата година и спрямо първото тримесечие на тази година.

Десетката се допълва от Словения, Унгария, Ирландия, Турция, Мексико, Сингапур и Холандия. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники