Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България е на седмо място в ЕС по годишен ръст на цените на жилищата

България е на седмо място в ЕС по годишен ръст на цените на жилищатаснимка: investor.bg

Цените на жилищата в България са се ускорили през второто тримесечие на годината, отбелязвайки ръст от 2,8% на тримесечна основа и 7,5% на годишна основа, сочат данни на Евростат.

За сравнение, през първото тримесечие на тази година цените на жилищата у нас нараснаха с 0,9% на тримесечна и 7,1% на годишна база. Годишният ръст на цените на жилищата обаче се забавя в сравнение с четвъртото и третото тримесечие на миналата година, когато той достигна съответно 8,2% и 9%.

През второто тримесечие България се нарежда на четвърто място в ЕС по ръст на цените на жилищата на тримесечна основа и на седмо по годишен ръст.

Сред страните членки, за които са налични данни, най-голям годишен ръст на цените на жилищата през второто тримесечие е регистриран в Словения (13,4%), Ирландия (12,6%), Португалия (11,2%) и Унгария (10,4%).
Преди България са също Холандия (9,3%) и Латвия (8,7%), а страната ни дели седмото място с Чехия, която също отбелязва годишен ръст от 7,5%. Годишен спад на цените на жилищата е отчетен само в Швеция и Италия от съответно 1,7% и 0,2%.

Общо в еврозоната и ЕС цените на жилищата са се повишили с 4,3% през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година. Спрямо първото тримесечие цените в еврозоната и ЕС са се покачили с 1,4%. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.