Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Изграждането на автомагистрала "Хемус" трябва да стане необратимо, заяви Борисов

Изграждането на автомагистрала "Хемус" трябва да стане необратимо, заяви Борисов

Северна България винаги е била приоритет на правителството, а изграждането на автомагистрала "Хемус" трябва да стане необратимо. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на правителствено заседание, цитиран от "Фокус". На заседанието присъстваха и кметовете на Варна, Търговище, Велико Търново, Севлиево, Ловеч и Плевен.

"Знаете, че преди години "Хемус" не знам поради какви причини, но по времето на друго управление, беше извадена от възможността да бъде финансирана от европейски програми. А ние искаме да направим процесът необратим", посочи премиерът. "Затова с нашето решение заделяме парите, за да можете като си отидете, да кажете на хората това, което сме поели като ангажимент - не само на юг –" Струма", "Марица", "Тракия", а и "Хемус" да е необратим проект и после да няма някой, който да каже, че няма пари", обърна се Борисов към присъстващите кметове. Той акцентира, че средствата са събирани повече от битката с корупцията и контрабандата.

По време на същото заседания министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова съобщи, че 1.349 млрд. лв. ще бъдат отпуснати за изграждането на 134.2 км от АМ "Хемус". Това е записано в проекта на постановление за допълнителни разходи по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Те се осигуряват за сметка на предвидените средства от централния бюджет чрез преструктуриране на разходи и трансфери.

По думите ѝ средствата ще бъдат използвани за изграждане на участък, който е от изключително важен държавен и обществен интерес за развитието на пътната инфраструктура в Северна България. "С построяването на отсечката на автомагистрала "Хемус" ще се повиши както безопасността на движението, така и ще се постигне максимална скорост", допълни тя.

Министър Аврамова припомни, че общата дължина на АМ "Хемус" от София до Варна е 420 км, от които са изградени 170. Тя каза, че в момента се строят 26 км от автомагистралата - отсечката Ябланица-Боаза – 9.3 км и Буховци – Белокопитово – 16.32 км. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.