Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Над 81 хил. руснаци са купили имоти в България

Над 81 хил. руснаци са купили имоти в Българияснимка: capital.bg

Общо 81 114 руски граждани са купили имоти на територията на България от началото на 1999 г. досега. За същия период 636 вероятно са продали. Това сочат данни на Агенцията по вписванията на база справка в информационната система на регистър БУЛСТАТ.

Пикът в покупките е през 2012 г., когато 12 729 руснаци са придобили имоти в България. Оттогава броят им всяка година намалява. За 2018 г. купувачите са 1908, или със 75% по-малко. През първото тримесечие на 2019 г. новите руски собственици са 250.

Статистиката обхваща само руснаците, придобили имоти като физически лица. Тя не включва купилите имоти през дружества, каквато е практиката, когато сделката включва и земя – къщи с дворове или апартамент с идеални части от земята под сградата.

Едно физическо лице може да притежава повече от един имот, но в БУЛСТАТ се регистрира само първият, обясняват от Агенцията по вписванията. Тоест статистика не улавя общия брой на руските имоти в страната. / Капитал

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники