Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Сделките с имоти в София нарастват със 7,7% през второто тримесечие

Сделките с имоти в София нарастват със 7,7% през второто тримесечиеснимка: investor.bg

Сделките с имоти в София отбелязват ръст на годишна основа между април и юни, докато в Пловдив е регистриран спад за четвърто поредно тримесечие, сочат данни на Агенцията по вписванията.

След вялия ръст от едва 0,18% през първото тримесечие вписаните продажби на имоти в столицата нарастват със 7,7% на годишна основа между април и юни. През второто тримесечие в София са вписани 7 670 продажби на имоти спрямо 7 119 през същия период на миналата година. За полугодието годишният ръст на вписаните сделки с имоти в столицата достига 4,4%.

Тенденцията за спад на продажбите в Пловдив, започнала от средата на миналата година, се запазва и през второто тримесечие на тази година. Вписаните сделки с имоти в града между април и юни са 3 707, което представлява спад с 8,5% на годишна основа. За полугодието понижението е 11,9% на годишна основа.

Варна, която през първото тримесечие единствена сред четирите най-големи града в страната отбеляза силно увеличение на вписаните продажби на имоти, запазва възходящата тенденция, но ръстът се забавя съществено през второто тримесечие до едва 0,8%. Между януари и юни вписаните продажби на имоти в морската столица се нарастват с 2,5% на годишна основа.

В Бургас вписаните продажби през второто тримесечие са 1 570, което е повишение със 7,8% спрямо същия период на миналата година. Между януари и юни вписаните сделки с имоти са нараснали със 7% спрямо същия период на миналата година.

Сред останалите големи градове най-голям годишен ръст на вписаните продажби на имоти през второто тримесечие е регистриран в Стара Загора (12,2%). Повишение има и във Велико Търново и Сливен със съответно 2,5% и 0,7%. В същото време сделките с имоти в Русе намаляват с 28% през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година, а в Шумен понижението достига 19,6%. Намаление на сделките на годишна база е отчетено и в Добрич, Благоевград и Плевен със съответно 5,5%, 2,6% и 2,3%.

В цялата страна през второто тримесечие са вписани 52 503 сделки с имоти, което съставлява ръст от 0,4% спрямо същия период на миналата година. За полугодието, обаче, сделките отбелязват годишен спад от 1,2%. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.