Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Почти половината от българите живеят в пренаселени жилища

Почти половината от българите живеят в пренаселени жилища

44% от българите живеят в пренаселени жилища, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат за 2018 г. Това означава, че те нямат достатъчен брой стаи за размера на домакинството си.

По този показател страната ни е на второ място в ЕС след Румъния, където същото важи за 47% от местните жители. Броят на домакинствата, обитаващи пренаселени жилища, е висок и в Латвия (42%) и Хърватия (41%), а най-ниските нива са отчетени в Кипър (2%) и Ирландия (1%).

В същото време България е сред страните с най-висока жилищна собственост в Евросъюза. 83,5% от българите са обитавали собствено жилище през 2018 г., показват данните на Евростат. На първо място в ЕС по този показател е Румъния с 95,9% от местните жители, обитаващи собствено жилище. Следват Словакия с 91,2% и Хърватия с 90,2%.

На другия полюс е Германия, единствената страна членка на ЕС, в която под половината (49,1%) от местните жители са обитавали собствено жилище. След нея се нареждат Дания с 57,6%, Австрия с 62,1% и Франция с 63,8%.

За немалка част от българите обаче жилищните разходи съставляват свръх бреме, става ясно още от статистиката на Евростат. 14,9% от сънародниците ни казват, че жилището им поглъща над 40% от разполагаемите им доходи. По този показател страната ни е на трето място в ЕС. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.