Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Премиерът Борисов: Русия я изнервя това, че се гарантира газова независимост на България

Премиерът Борисов: Русия я изнервя това, че се гарантира газова независимост на България

С Русия имаме общи интереси и в туризма и в транзита, не виждам, ако ЕК одобри газов хъб в България, защо трябва да ни мразят. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в предаването „Денят започва” по БНТ.

В отговор на въпрос, какво ги изнервя на Червения площад, премиерът Борисов отговори, че Русия я изнервя това, че се гарантира газова независимост на България. „И не на думи, а на дела”, каза той. „Фактът, че в момента се правят проучвания за добив и ако си имаме на нашето море газ естествено, че транспортни разходи и всичко, което съпътства това, както и това, че няма кой да ни спира кранчето”, каза още той.

В отговор на въпрос, как си обяснява това, че досега находищата на газ не са разработвани дори и по времето на тоталитаризма Бойко Борисов каза, че от времето, когато след като е бил домашен арестант Тодор Живков му е споделял за това. „Аз за това се насочих натам, за това и Антон Тодоров се хвана на бас с мен и накрая го намерих в архивите”, обясни Борисов.  Министър-председателят коментира, че е факт, че е започвало проучване в Черно море по времето на тоталитаризма, но е спряно.

Борисов каза, че продължава да твърди, че сега ще направят всичко, за да го свалят. „Това са около 5 млрд. долара, които всяка година плаща България. Най-скъпата цена, като най-близки хора. Не искам да влизаме и да считаме, че интереса на Москва е такъв свързан със газа, нашият интерес е да си добиваме наш. Имаме общ интерес в туризма, благодарен съм, че върнаха туристите. Имаме общ интерес в транзита ще им съдействаме максимално ако България с газовия хъб бъде одобрена от ЕК, не виждам защо трябва да ни мразят”, обясни той.

В отговор на въпрос защо не се разбере премиерът с руския президент Владимир Путин по мъжки, Борисов заяви: „Ние сме се разбрали. Той прекрасно знае, аз му казах, че това ще го правя. Не може да си имаш в двора си чешма, а да ходиш примерно да си доставяш от друго място”, заяви той и допълни, че три от най-големите компании харчат по 220 хил. евро на ден наем. „Ще знаят, какво да търсят и ще излезе”, допълни Борисов. / Фокус

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники