Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Честваме Деня на Европа

Честваме Деня на Европаснимка: sputnik.bg

На 9 май отбелязваме Деня на Европа - празник на Европейските общности, на единството и мира на Стария континент.

С редица прояви и тази година Денят на Европа ще бъде честван в страната. От 09:00 часа пред сградата на Президентската институция на тържествена церемония ще бъде издигнато знамето на Европа. Церемонията ще се състои в присъствието на държавния глава Росен Плевнелиев, парламентаристи и представители на изпълнителната власт.

От 11:30 часа в Дома на Европа (ул. „Георги Раковски“ 124) президентът Росен Плевнелиев ще вземе участие в програмата за отбелязването на Деня на Европа. Държавният глава ще връчи призовете на победителите в конкурса за есе на тема: „Единният цифров пазар на Европейския съюз“.

Вечерта на 9 май – Деня на Европа – точно в 21:00 ч., емблематични сгради в София, Пловдив и Варна ще бъдат осветени в цветовете на ЕС. Това са трите български града, избрани за Европейски столици на различни международни прояви. Съвместният проект на Информационното бюро на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България предвижда светлинно и музикално шоу да освети с цветовете на европейското знаме и да озвучи с химна на ЕС Националния дворец на културата в София („Европейска столица на спорта“ за 2018 г.), сградата на Община Пловдив (Европейска столица на културата през 2019 г.), както и сградата на Фестивалния и конгресен център във Варна, която ще бъде Европейска младежка столица през 2017 г.

Освен това на 9 май популярни личности ще четат интересни и забавни истории, посветени на мира и единството в Европейския съюз. Голямото публично четене под надслов „Истории за Европа“ ще представи 10 специално подбрани текста, написани от любители на късия разказ – хора с различни професии и на различни възрасти, които споделят своите преживявания като граждани на ЕС. / БГНЕС

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники