Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Плевнелиев: Нужен е не компромис, а консенсус за борбата с корупцията

Росен Плевнелиевснимка: bgnes.comРосен Плевнелиев

Аз не искам България да бъде идентифицирана с корупцията - нужен е не компромис, а консенсус за борбата с нея. Това заяви днес президентът Росен Плевнелиев в словото си по време на 20-ия обществено-политически форум за противодействие на корупцията, под егидата на Центъра на изследване на демокрацията, на тема: „Завладяване на държавата и противодействие на административната и политическата корупция в България”, предаде репортер на БГНЕС.

Участие във форума вземат министрите Румяна Бъчварова, Екатерина Захариева, Меглена Кунева, председателят на ВКС Лозан Панов и др. На него бе представен доклада за оценка на корупцията, в който се разглеждат равнището на корупцията и развитието на антикорупционните стратегии и политики през 2015-2016 г. В доклада се отбеляза и липсата на устойчиво антикорупционно решение за последните 18 г., многобройните корупционни зависимости и отношения, придобили общественост като завладяване на държавата.

В ден първи от своя мандат казах, че не бива да се заблуждаваме, че с лекота ще превъзмогнем корупцията, но този път трябва да се извърви, заяви в изложението си пред форума президентът Росен Плевнелиев. Той посочи и тежкото наследство от миналия строй, който е способствал за развитие на това отрицателно явление в обществото. Системата от трайни корупционни отношения стигна ниво, което доведе до най-неприемливата злоупотреба с власт, подчерта президентът.

Правителството днес постигна определен успех в корупционния натиск, но нивото на корупция остава високо, смята той. Проблемите са тежки, а ресурсите ограничени, затова трябва да се окуражи и организира гражданското общество в тази борба. Най-тежката форма е установяването на частен контрол върху правоприлагащите органи. Завладяването на държавата по този начин има и своите наднационални проекции, особено в сферата на енергетиката, относно свързаните с това явления на енергийната зависимост. Един регулатор се събуди от тежката ситуация по пътя на енергийната реформа, но, все пак, нека не забравяме къде бяхме. Защото днес в България всеки гражданин на България трябва да плаща последиците от Големия шлем. Трябва да помним това, за да не допускаме повече тези рискове.

АЕЦ „Белене” е удивителен проект, символ на всичко друго, но не и на икономически ефект, без договор, без нищо, което е част от доброто управление. Ако можехме да спрем такива проекти като АЕЦ „Белене”, като КТБ, като съсипаната приватизация, с тези прахосани милиарди, помислете къде щяхме да бъдем днес, посочи Плевнелиев.

Добре би било да помним, че корупцията се разраства там, където няма ефективна съдебна система, каза той. И напомни случаят със скандалната сделка с АМ „Тракия”, как бе договорена, с какви лихви - днес тя е построена, няма бариери по нея и е построена на цена в пъти по-малка от оферираната в началото.

Плевнелиев подкрепи усилията на министрите на правосъдието, на вътрешните работи , по европейските работи и ги увери че застава зад всяка една идея за реформиране на съдебната система. Подкрепа за всяко действие, което ще я придвижи напред, за повече справедливост, каза той. Разчитайте на моята подкрепа, а аз ще разчитам на вашата мобилизация, подчерта президентът в края на изложението си пред форума. /БГНЕС

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники