Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Първанов: Да се хванем и да си реализираме АЕЦ "Белене"

Георгий ПырвановГеоргий Пырванов

Президентът на България между 2002 и 2012 г., а сега лидер на АБВ Георги Първанов настоява партиите да не се делят, когато става дума за големите енергийни проекти, а проектът за нова ядрена централа да се реализира.

Авторът на т. нар. голям шлем, както самият Първанов нарече договорките с Русия за газопровода "Южен поток", петролопловода "Бургас - Александруполис" и АЕЦ "Белене"по време на президентските си мандати, заяви в интервю за БНТ: "В енергетиката АБВ не е априори против всичко, а ясно казваме какво трябва да се случи. Когато става дума за големите енергийни проекти, няма защо да се делим, както не се делят в Гърция, в Западна Европа".

"Очаквано е да платим нещо, което сме си поръчали. Въпросът е дали да обикаляме света и да продаваме реактори втора ръка като нафтова печка, или да се хванем и да си реализираме проекта "Белене", ако ще и като развитие на "Козлодуй" в някаква форма. Но да има нова централа, защото Ердоган и Путин, освен че се договарят за "Турски поток", тръгва мощно проект тяхната ядрена централа, четири пъти по голяма от нашата. Т. е. може да започнем да купуваме от Румъния и Турция, вместо да задоволяваме с евтин ток нашите потребности", каза Първанов.

Попитан какви са гаранциите, че токът от новата АЕЦ ще е евтин, Първанов отговори, че това е задача на преговарящите, които да договорят такива параметри и настоя, че българската централа ще е по-евтина от всички европейски проекти.

Първанов коментира, че всичките шест правителства като се започне с тройната коалиция са забавили неоправдано, "да не кажа безнадеждно" тези проекти, които, по думите му, щели да осигурят и по-високо ниво на национална сигурност за страната. "Повече енергийни проекти - газови и АЕЦ, означава да ни пазят големите", каза той. Допълни, че в "Южен поток" са се намесили частни корпоративни и дори лични интереси, създали нездрава среда, които е добре да станат ясни. Първанов не навлезе в дълбочина, но вероятно визира свое интервю от 2014 г., когато коментира, че "кръгът се върти около Делян Пеевски".

Първанов настоя "да направим опит да си върнем този проект" и призова премиера Бойко Борисов да отиде в Москва за среща с президента Владимир Путин, както нарави президентът на Турция Ердоган.

Лидерът на АБВ беше скептичен към реализацията на правителствения проект за газов хъб, който според него можело да се случи, ако "Южен поток" и газопроводът "Набуко" бяха реализирани, но не и сега, след като по думите му е съмнително, че залежите в българския шелф на Черно море ще са достатъчни, за да започе износ. "Дай боже да има газ в българския участък на Черно море, като родолюбец се надявам да се случи. Съмнявам се, обаче, че ще ще можем да продаваме, да не чакаме само това", каза той. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники