Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Плевнелиев пред Би Би Си: Европа е в опасен "студен мир" с Русия

Росен Плевнелиевснимка: bbc.comРосен Плевнелиев

Европа не се е завърнала към студената война, а е въвлечена в нова и опасна конфронтация с Русия, която наричам "студен мир".

Това заявява президентът Росен Плевнелиев в интервю за Би Би Си, разпространено в петък.

В него той предупреждава, че Русия се опитва да раздели и отслаби Европа, както и че Европа трябва да реагира по-категорично на руското влияние в България и на континента.

Той смята, е основните инструменти, които Русия използва в Европа, е да финансира популистки политически партии и екстремистки движения, да води масова пропаганда и да дестабилизира опонентите си чрез кибератаки.

Заплахата в наши дни не е от това руските танкове да нахлуят в Европа, а за това руското влияние да раздели континента, казва още президентът. "Играта днес не е за мащабна война и да стреляш срещу врага, играта на господин Путин е да направи други държави зависими. Днес Русия опитва да отслаби, да раздели Европа и да ни направи зависими."

Много е важно да има твърда и стабилна политика на ЕС спрямо Русия, допълва той. "НАТО е силно и ми се иска и Европейският съюз да е по-силен и обединен по проблемите, които имаме днес." Плевнелиев посочва мигрантската криза като един от най-важните въпроси, които би могло да предизвикат разцепление в Европа. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники