Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Президентът Росен Плевнелиев беше удостоен с най-висшето държавно отличие на Унгария

Росен Плевнелиев и Виктор ОрбанРосен Плевнелиев и Виктор Орбан

България и Унгария имат общи исторически корени и са свързани от дълбоко приятелство от повече от 1000 години. Двата народа са обединени и от общата си борба срещу комунизма. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на тържествената церемония в Будапеща, на която беше удостоен с най-висшето държавно отличие на Унгария „Голям Кръст на Унгарския Орден с огърлие и звезда със златисти лъчи“. Българският държавен глава получи висшето отличие за заслугите си за развитието на българо-унгарските отношения, както и за приноса си за утвърждаването на стабилността в региона и насърчаване на европейското сътрудничество. Отличието се връчва на действащ държавник за пръв път от пет години.
 
„Унгария е истински приятел на България“, подчерта още президентът Плевнелиев и отбеляза грижата и подкрепата, които унгарската държава е оказала на хилядите български градинари в началото на ХХ век, както и на днешната българската общност в страната за съхраняването на нейната културна идентичност и традиции. Росен Плевнелиев открои и активния политически диалог между двете държави в рамките на ЕС и НАТО, както и осъществените посещения на най-високо равнище у нас през 2016 г. на президента Янош Адер и от министър-председателя Виктор Орбан.
 
„Президентът Росен Плевнелиев е голям приятел на Унгария и направи много за българо-унгарските отношения. През изминалите 1000 години сме възприемали по този начин и приятелския български народ“, посочи по време на на церемонията министър-председателят Виктор Орбан. Унгарският премиер подчерта, че независимо от трудностите, през които са преминавали българите в своята история, народът ни винаги е успявал да се изправи отново. По време на церемонията Виктор Орбан изтъкна и личния принос на Росен Плевнелиев за преодоляване на политическата нестабилност в България през последните години и за интеграцията на страната ни в Европейския съюз и НАТО.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники