Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Държавният глава Росен Плевнелиев разговаря с новоизбрания президент на България Румен Радев

Румен Радев и Росен ПлевнелиевРумен Радев и Росен Плевнелиев

Държавният глава Росен Плевнелиев поздрави Румен Радев с избирането му за президент на Република България след приключилите на 13 ноември избори за президент и вицепрезидент. Държавният глава покани в кабинета си на „Дондуков“ 2 новоизбрания президент, с когото обмениха мнения по актуалната политическа ситуация в страната след изборите и след внесената от министър-председателя Бойко Борисов оставка на правителството.

Президентът Росен Плевнелиев и неговият приемник обмениха мнения по необходимите през следващите дни и месеци стъпки, които следва да бъдат предприети от президентската администрацията и от отговорните политически фактори в страната. От изключителна важност е да бъде запазено спокойствието в България, да бъде осигурена предвидимост и яснота относно предстоящите действия на институциите, съгласно записаните в Конституцията механизми и процедури на приемственост в изпълнителната и в законодателната власт.

Росен Плевнелиев и Румен Радев обсъдиха приключилите избори за президент и вицепрезидент и националния референдум и споделиха оценката, че изборният процес е протекъл без сериозни нарушения, по демократичен и легитимен начин.

Двамата коментираха и настоящата политическа ситуация в страната, с оглед на необходимостта от координирани и максимално публични и прозрачни действия на всички отговорни институции. За да бъде избегната политическа криза в страната, е необходимо да бъдат избягвани всякакви едностранни действия на която и да е институция, а политическият и междуинституционалният диалог са основа за преодоляване на напрежението в обществото в следизборна ситуация, беше подчертано по време на разговора.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники