Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Митов обсъдил с Вашингтон опасността за смяна на геополитическата ориентация на България

Даниел Митовснимка: news.bgДаниел Митов

Министърът на външните работи в оставка Даниел Митов съобщи, че е oбсъдил с помощник държавния секретар за Европа и Евразия Виктория Нюланд "притеснението, че геополитическата ориентация на България може в един момент да бъде поставена под въпрос".

Срещата се е провела на 2 декември във Вашингтон. Даниел Митов съобщи пред журналисти, че тема на срещата е била възможността "да се променят позициите относно основни параметри на българската външна политика, особено по отношение на санкциите срещу Русия по отношение на анексията на Крим, които позиции до момента са били последователни, ясни, много точни, съобразени с международното право".

"Моето притеснение е, че в бъдеще правителство на левицата може да започне да прави други изчисления в тази посока и да промени курса на българската външна политика, която е в синхрон с всички наши съюзници и партньори и тя е в български национален интерес", коментира Митов.

Подобни сигнали даде новоизбрания президент Румен Радев, който по време на кампания заяви, че Крим е де факто руски, след като беше анексиран през 2014 г., и че ще работи за отмяна на санкциите на ЕС срещу Москва.

"Подобна промяна не би била желателна от никой от нашите съюзници", посочи Митов.

Митов не е съгласен с Доган

Помолен да коментира писмото на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, в което той определя Русия като гарант за мира в планетарен мащаб, Митов каза, че не споделя такова становище.

"Няма как да се определи като гарант за световен мир държава, която анексира територия на съседна държава, която дестабилизира умишлено източната част на Украйна, която е окупирала територии в Молдова и в Грузия и която бомбардира цивилни в Сирия. Това не е мир", каза още Митов. / mediapool.bg

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники