Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Държавният глава: Индустриите на бъдещето трябва да засилят позициите си в българското професионално образование

Държавният глава: Индустриите на бъдещето трябва да засилят позициите си в българското професионално образование

Индустриите на бъдещето и особено информационните технологии трябва да засилят позициите си в българското средно и професионално образование. Това ще даде възможност на хиляди младежи да намерят своята успешна професионална реализация в бързо развиващия се сектор на високите технологии и да останат в България и ще направи българската икономика по конкурентноспособна на глобално ниво. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на церемонията по подписване на Споразумение за сътрудничество между Министерството на образованието и науката и представителни асоциации в сферата на информационните технологии.

Подписаното Споразумение между Министерството на образованието и науката и българската ИТ индустрия в лицето на представителните й асоциации – БАСКОМ, БАИТ, БАА и ИКТ Клъстер – създава основа за ефективно сътрудничество в процеса на обучение на учениците за придобиване на съвременно софтуерно образование и софтуерно професионално образование и ще отговори на потребностите на българската икономика и на утвърждаващата позициите си ИТ индустрия в страната.

„Гордея се, че в рамките на моя мандат професионалното образование намери своето достойно място като стратегически приоритет, и че днес интегрираме една от най-динамичните индустрии именно към този процес чрез предстоящата професия „приложен програмист“, посочи още Росен Плевнелиев. Държавният глава припомни, че европейските държави с най-ниска младежка безработица са именно страните, които са въвели модела на дуалната система на обучение и образование. По думите на президента именно бързото развитие на българската ИТ индустрия през последните години е доказателство за нейния висок потенциал да бъде един от двигателите на българската икономика, базирана на висока добавена стойност и развитието на националните таланти, независимо от трудните условия.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.