Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

На Рождество с митрополит Антоний

митрополит Западной и Центральной Европы Антонийснимка: bnr.bgмитрополит Западной и Центральной Европы Антоний

Рождество е! Християните са в очакване на великото тайнство – раждането на Христос. В тези мигове сме заедно с митрополита на Българската православна църква за Западна и Средна Европа Антоний.

Честито Рождество! Днес е един от най-големите християнски празници – раждането на нашия Спасител Исус Христос. Празникът, който обединява всички християни по света. Празникът, който ни възвестява ангелската песен „Слава във висините Богу и на земята мир, между човеците благоволение”. Празникът на въплъщаването на божествения син, който внася светлина в сърцата и душите и ни обнадеждава за по-добри бъднини.

С мисъл за по-добро бъдеще се питаме дали сме опазили нашите християнски и общочовешки ценности? В размирния ни свят непрекъснато се натъкваме на агресия, терористични актове, на българин, който с шут събаря момиче по стълбите в Берлинското метро, натъкваме се на алчността при трафика на хора и на нелегални мигранти, натикани като сардели в микробус, без храна, вода и въздух – почти задушени. Това ли е нашият мир?

Пороците и страстите винаги са били голямо изпитание за всички хора на Планета и естествено, това не отминава и целокупния български народ, който дълбоко в сърцето помни историята си, пази традициите си и своята православна вяра. Но като човеци всички ние носим и своите слабости и се подаваме понякога на тези изпитания. Тях трябва да преодоляваме с търпение, вяра и надежда, с любов към Бога. Не трябва да униваме, защото изпитания има навсякъде, но да си изваждаме поуки и да бъдем по-добри.

Да се върнем към светлия празник. Българите в Централна и Западна Европа в колко храма се черкуват?

В Западна и Централна Европа имаме 35 църковни общини в 15 европейски столици. Така че Рождество Христово го посрещаме с голяма църковна радост. В тези храмове нашите сънародници се поздравяват с раждането на Спасителя, участват молитвено в светата литургия, причастяват се в тайните Христови, защото днес завършва периода на рождественските пости и започва подготовката за Богоявленските празници, които ще настъпят на 6 януари. Тогава всички ние ще честваме кръщението на нашия Спасител Исус Христос във водите на река Йордан и ще извършим богоявленския водосвет, ще хвърлим кръста, за да може през годината кръста Христов да осенява всички нас.

Вашият благослов към всички християни и по-специално към българите по света.

Да се радват в сърцата си, да не униват, да имат винаги вяра, да помнят историята и традициите си. Да възпитават децата си в родолюбие, колкото и трудно да е. Трябва да знаят, че това, което посеем сега в техните души, ще жънем след време. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.