Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Очаква се сериозно усложнение на обстановката в Северна България

Румяна БычвароваРумяна Бычварова

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова обяви на брифинг днес, че щабът ще заседава в следващите няколко дни и периодично ще предоставя информация, която да бъде разпространявана сред населението. Тя обобщи, че е направен анализ на метеорологичната обстановка, заедно с експертите от БАН, и към момента са определени възможните рискови места и области. По думите й, най-сериозно се очаква да бъдат засегнати областите в Северна България и най-големи трудности се очакват в Североизточна България. Има опасност от реално усложняване на обстановката и в някои области на Южна България, основно в Смолян и Пазарджик.

„Това е предварителна информация, ще се следи прогнозата и обстановката на всеки три часа и ако се наложи, ще се прави корекция в мерките, които ще се вземат. Усилията ни са насочени към това да се организира цялата налична техника и тя да е на разположение“, подчерта Бъчварова.  Тя добави, че ще се работи в тясна връзка с общинските власти и областните управи, на които са дадени инструкции и ще се поддържа конферентна връзка с тях.

„Гражданите ще се информират за развитието на метеорологичната обстановка и ще даваме указания за тяхното поведение в тази ситуация, защото опитът ни от последните случаи показва, че това е една от най-ефективните мерки за справяне с трудностите. Много разчитаме всички да се съобразяват с указанията на властите, независимо дали това означава промяна на техните планове“, подчерта  министър Бъчварова и допълни, че е разговаряно с МО, което е в готовност да се включи и да помогне в случай на нужда.

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е взело всички необходими мерки, за  адекватна реакция при усложнена ситуацията, заяви министър Ивайло Московски. Освен по шосейните пътища, помислено е за жп и водния транспорт.

„Надявам се при много усложнена обстановка, до часове да можем да реагираме“, каза министърът.  Той обясни, че са проведени разговори с ръководителите на мобилните оператори, които са декларирали, че всички техни станции са снабдени с резервни батерии и генератори на дизелово гориво. Осигурени са и химикали за незамръзване на горивото. В случай на необходимост те са в състояние да осигурят и връзка от сателит. Той подчерта, че екипи на АПИ, ДАИ и МВР ще осъществяват контрол по трафика, основно на тежкотоварни автомобили. „Призовали сме ги максимално да ограничат движението си от четвъртък до неделя. Само в най-належащи случаи да предприемат пътуване и то с добре подготвени машини, гуми, гориво и оборудване. Информирали сме с имейли всички асоциации на превозвачите да вземат предвид очакваното усложняване на обстановката и е хубаво да се въздържат, ако не е крайно належащо, от пътуване на тежки превозни средства“.

Министърът на енергетиката  Теменужка Петкова съобщи, че е направен анализ на основните рискове пред електроенергийната система и са набелязани мерки, за да може тя да работи безпроблемно. Петкова обобщи, че са проведени разговори с трите електроразпределителни предприятия и те са осигурили допълнителни екипи, които да реагират при едни евентуални повреди.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники