Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

20 години от януарските събития пред парламента

20 години от януарските събития пред парламентаснимка: sega.bg

Днес се навършват 20 години от драматичните събития пред българския парламент, които доведоха до свалянето от власт на правителството на Жан Виденов.

На 10 януари 1997 г. президентът д-р Желю Желев (1935-2015), чийто мандат изтичаше на 21 януари 1997 г., отказа да даде на БСП мандат за съставяне на ново правителство, макар че е задължен по конституция. Опозицията в лицето на СДС обяви начало на национална политическа стачка и призова към гражданско неподчинение. Беше организирано протестно шествие пред Народното събрание, което завърши с обкръжаване на сградата и опит за погром и палеж. При сблъсъците имаше и леко ранени.

На 28 януари 1997 г. президентът Петър Стоянов, който встъпи в длъжност на 22 януари същата година, връчи на БСП мандат за съставяне на правителство, което съгласно Конституцията на Република България той е задължен да направи. На 4 февруари 1997 г. БСП върна мандата за съставяне на правителство. Водеща роля за постигането на компромиса от страна на БСП имаше Николай Добрев. Политическите сили подписаха споразумение за провеждане на предсрочни парламентарни избори през април 1997 г. и за запазване на социалния мир.

На 12 февруари 1997 г. президентът Петър Стоянов назначи служебно правителство, оглавено от кмета на София Стефан Софиянски. /БГНЕС

Поделиться:

Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники