Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Пенсионерите в България са най-бедната, но примирена част от обществото

Пенсионерите в България са най-бедната, но примирена част от обществотоснимка: bnr.bg

Да си пенсионер в България отдавна е станало нарицателно за принадлежност към най-бедната и пренебрегвана прослойка на обществото ни. Средностатистическият български пенсионер получава около 170 евро месечно. Тази сума го прави неравнопоставен по доходи дори на възрастните хора в съседни държави, които не са членки на ЕС.

Вместо време за заслужена и спокойна почивка, пенсионната възраст за хиляди българи настъпва с новината за отредената ниската пенсия. Трудовата си заетост и след пенсионирането успяват да запазят само най-високо квалифицираните и добре подготвени специалисти. За другите остава възможността да бъдат наети почасово като помощен персонал в сферата на производството и услугите.

Според прогнозата на Националния осигурителен институт, през тази година пенсионерите ще са малко под 2 млн. и 200 хил. души, а очакванията са, че техният брой ще продължи да намалява. Това е в резултат от плавното покачване с по два месеца на възрастта и стажа за пенсия. Така от 1 януари т.г. мъжете в България се пенсионират на 64 г. с 38 г. стаж., а жените – на 61 г. с 35 г. прослужено време, като от 1 юли ще получат увеличение на пенсиите с 2,4%.

Новината за този лек ръст на пенсиите не зарадва хората от третата възраст в България. „Дори в съседна Македония, която има два пъти по-малък брутен вътрешен продукт от българския, пенсиите са по-високи от нашите” – прави съпоставка Ганчо Попов, председател на пенсионерска организация в София.

Със 166 лв. минимална пенсия, каквато имат няколкостотинхиляди българи, тези средства не достигат нито за храна, нито за лекарства, дори само един ден пътуване с билети за градския транспорт, изчерпва дневните пари на такъв пенсионер. Животът на нашите пенсионери не е просто мъчение, той отразява циничното отношение от страна на управляващите. Така е, защото от парите за пенсионерите няма как да се вземе дори и стотинка комисионна и това прави безинтересно решаването на проблема. Има нужда от натиск, трябва някой да поведе тези гладни и обезверени пенсионери на протест. Синдикатите не защитават пенсионерите, а и хората вече нямат сила и да протестират. Много от управляващите през предишните години сключваха неизгодни сделки за държавата, но никой не им е потърсил отговорност за това. Ако няма правила, то поне някакъв морал да проявят хората, от които зависи да се подобри състоянието на пенсионерите.

Евгения Божиянова е пенсионерка от 21 години, въпреки това до ден днешен не престава да търси работа, с която да добави средства към пенсията си и да не бъде в тежест на децата и внуците:

Години, след като ме пенсионираха, търсех работа. Смятаха ме за една отживелица и че не ставам за нищо. Чувствах се все едно потъвам, много често изпадах в тежки състояния. Хората изобщо не се замислят, че един ден всеки ще попадне в същото положение. Хората гледат тук и сега да са добре и не обръщат внимание на това, което ги чака в бъдеще. Даже нашето образование вече не ни върши работа, а навремето се стремяхме непрекъснато да учим и да сме по-подготвени. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.