Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Президентът Румен Радев и патриарх Неофит: Отстояването на нравствените ценности и благоденствието на всеки човек и обществото са обща грижа за държавата и църквата

Румен Радев и патриарх НеофитРумен Радев и патриарх Неофит

Отстояването на непреходните нравствени ценности и благоденствието на всеки човек и обществото са обща грижа за държавата и Българската православна църква. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и на Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, които разговаряха днес. На срещата, която се състоя по покана на Българския патриарх, присъстваха и митрополитите от Светия Синод на БПЦ.

„Не се съмняваме, че когато взимате решения за България Вие ще се ръководите от евангелските ценности, от стремежа към мир, любов и правда, и във всичките си дела ще търсите какво е полезно за българския народ!” – обърнаха се Българският патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод на БПЦ към президента Румен Радев.

Президентът подчерта, че православните миряни и всички наши сънародници са посрещнали с надежда първите думи на Българския патриарх още след неговия избор, защото са послания в подкрепа на единството както на църквата, така и на обществото ни. Тази надежда е все по-силна, защото днес има много предизвикателства пред ценностите, вярата и изконните добродетели.

Румен Радев посочи също така, че в съгласието, вярата и единството е нашият успех както в църковните дела, така и в държавата ни и призова всеки на своето поприще да изпълнява просветено и с отговорност своята мисия. „Уверявам Ви в своето искрено желание и твърда воля за съпричастност към всяка достойна изява, която подкрепя българската духовност и християнските ценности. Те са многовековни стожери на националното самосъзнание,  вградени са в основите на държавността ни“, посочи президентът Радев.

В знак на почит държавният глава поднесе на Негово Светейшество издание на „История славянобългарска“ и отправи благопожеланията си за здраве, за мирни и светли дни на Българския патриарх и на митрополитите от Светия синод на Българската православна църква.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.