Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

ИПИ: Отстъплението на демокрацията в България

ИПИ: Отстъплението на демокрацията в Българияснимка: dnevnik.bg

Системната политическа корупция в изпълнителната, законодателната и съдебната власт превръща България в "превзета държава", а демокрацията се проваля при ефективното разделение на властите и върховенството на закона. Това сочи изследването на Института за пазарна икономика на състоянието на демокрацията и свободната инициатива в България.

45% от експертите и 61% от студентите, до които авторите на анализа са се допитали, смятат, че през последните пет години състоянието на демокрацията в страната се е влошило.

В документа се отбелязва ширещото се недоволство от липсата на наказания, централизацията на корупцията и засилването на политическото влияние над определени сектори на икономиката, упражнявано от малка група хора. Тези процеси се подхранват и от влошаването на медийното пространство, което е все повече доминирано от зависими медии, а напоследък – и от пропагандни медии, се посочва в доклада.

Като допълнителен фактор за тези негативни тенденции се изтъква възходът на националистическите партии (вследствие на бежанската криза) и широкоразпространения икономически популизъм, които взаимно се подхранват. Нарастването на подкрепата за подобни партии кара и основните партии да навлизат в полето на икономическия популизъм, предупреждават изследователите. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.