Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България е на дъното в ЕС по свобода на словото

България е на дъното в ЕС по свобода на словото

България е класирана най-ниско от всички страни в Европейския съюз в годишния рейтинг „Репортери без граници“ за свободата на словото.

България е на 109-то място от общо 180 държави. България се е изкачила с четири места в индекса в сравнение с миналата година, когато е била на 113-о място.

Челните позиции заемат скандинавските държави – Норвегия, Швеция, Финландия, Дания. Петото място е за Нидерландия. В топ 10 влизат още Швейцария (шесто място) и Белгия (девето място). Австрия е поставена под номер 11, преди Германия, която е на 16-та позиция. Великобритания е под номер 40, а САЩ – три позиции по-надолу, на 43-то място. И тази година Русия остава в дъното на индекса и заема 148-мо място. Турция е на 155-то място.

Пред България са не само останалите 27-страни членки на ЕС, но и преките ни съседи (без Турция, 155-та), плюс всички държави от Западните Балкани, включително и Албания. Пред страната ни са също Молдова, Монголия, Армения, Киргизстан. Изпреварват ни и редица африкански държави като Кения, Либерия, Мозамбик, като ислямския Тунис, а също Непал и Източен Тимор и много други.

Краткият анализ за България е озаглавен „Подкупване на медиите“. В него се посочва, че ниският рейтинг на страната „се дължи на медийната среда, в която преобладава корупция и тайни споразумения между медии, политици и олигарси, включително Деян Пеевски, бивш шеф на главната разузнавателна агенция и собственик на Новата българска медийна група“. Уточнява се, че „групата му има 6 вестника и контролира близо 80% от разпространението на печатните медии“. Правителството финансира с евросредства определени медии „при пълна липса на прозрачност, което всъщност подкупва редакторите да улесняват медийно правителството или да се въздържат от публикуването изобщо на проблемни теми“, коментират от „Репортери без граници“. /БГНЕС

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники