Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Формирането на новото правителство навлезе във финалната си права

Формирането на новото правителство навлезе във финалната си праваснимка: bnr.bg

Месец след предсрочните парламентарни избори може да се каже, че формирането на новото коалиционно правителство на България е въпрос на дни. След като вчера ГЕРБ и коалицията "Обединени патриоти" подписаха коалиционното си споразумение, кандидатът на победилата на изборите партия Бойко Борисов вече има мандат за съставяне на третия си пореден кабинет и трябва да представи състава му в срок до една седмица.

Имената на министри още не се знаят, но структурата на бъдещото правителство и правилата за взимане на решения в него са строго разписани в коалиционното споразумение. Кабинетът „Борисов 3“ ще има четирима вицепремиери и 17 министри, а за разлика от друг път разпределението на постовете между коалиционните партньори няма да се извърши по предварително фиксирани партийни квоти, а членове на правителството ще може да бъдат и лица, които не принадлежат към управляващите формации. Важна особеност на новата коалиция ще е, че основните политически решения на правителството й ще се вземат с консенсус от коалиционен съвет, съставен от по трима представители на ГЕРБ и Обединените патриоти. Подобен съвет, но се с печална слава, имаше някогашната тройна коалиция на БСП, ДПС и НДСВ, в който решенията се взимаха от лидерите на тези три формации. За разлика от тогава, на този етап критики към подобно взимане на решения в предстоящата коалицията няма, вероятно защото с изискването на консенсус се елиминира рискът от диктат на големия коалиционен партньор ГЕРБ.

Предвидена е и мярка за превенция на диктат на равнище на министерства, чрез въвеждането на норма, според която един от заместниците на министъра трябва задължително да посочен от  съответния друг коалиционен партньор.

Коалиционният кабинет има косвени уверения, че по определени въпроси ще може да разчита на подкрепа също от Движението за права и свободи и от партия „Воля“ на бизнесмена Веселин Марешки. На подобно „плаващо мнозинство“ в парламента премиерът Борисов разчиташе и при миналия си мандат, така че има опит в това отношение. Единствен категоричен опонент на коалицията ще е коалиция „БСП за България“, но и тя даде да се разбере, че ще се въздържа от радикални действия срещу управлението докато не приключи българското председателство на ЕС, или до средата на идната година. Непосредственото бъдеще на новото коалиционно управление на страната при тези обстоятелство изглежда безпроблемно. Обявяването на състава на правителството се очаква на 3 май. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники