Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Държавният глава: България ще продължи да се вслушва в гласа на сънародниците ни в Украйна

Антон Киссе и Румен РадевАнтон Киссе и Румен Радев

България се гордее със своята многобройна общност в Украйна, която съумя да съхрани връзката си с родината силна и жизнена. Полагаме всички усилия да пазим техните права и да ги подкрепяме. Това заяви днес държавният глава Румен Радев на работна среща с депутата от Върховната рада на Украйна Антон Киссе.

Президентът изрази благодарност към Антон Киссе за неговите дългогодишни усилия и активната му позиция за запазването и утвърждаването на българската идентичност и националните ни ценности у над 200-хилядното ни малцинство в Украйна.

Румен Радев изрази готовност българската страна да продължава и подобрява политиката си за защита на правата на българите в Украйна. „Следим ситуацията в Украйна и Болгардския район. Вслушваме се в проблемите на бесарабските българи, защото връзката ни с тях е приоритет и национално богатство“, каза още президентът и потвърди подкрепата на страната ни за европейската перспектива на Украйна.

Президентът изрази и заинтересоваността на България към запазването на възможностите за изучаване, използване и обучение на български език като майчин за малцинството ни в Украйна.

„Българите в Украйна са горди със своя произход, помнят и обичат своята  история и традиции. Уверен съм, че добрите отношения между София и Киев и активната подкрепа на България за сънародниците в Бесарабия ще създадат повече възможности за приближаването на тази българска общност до родината на техните предци“, заяви Антон Киссе по време на срещата.

Сред акцентите на разговора бяха и подобряването на достъпа на сънародниците ни в Украйна до образование в България и създаването на перспективи за по-активно включване на българите в Украйна в трудовия пазар у нас.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.