Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Вицепрезидентът Илияна Йотова: 15 млн. души по целия свят говорят и ползват български език, общото ни минало задължава да имаме общо бъдеще

Илияна Йотоваснимка: clubz.bgИлияна Йотова

15 млн. души по целия свят говорят и ползват български език. Половината са в родината, а другите - в други държави. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на откриването на Националния форум на българите от балканските страни „Мисия - наследство“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Миналото на България е нейното бъдеще, а мисията ни като българи е да заинтересоваме колкото може повече хора по света с нашата култура“, посочи тя.

По думите ѝ българите стоят в основата на европейската цивилизация.

„През нашите земи са преминали 7 цивилизации. Всяка от тях е оставила по нещо свое“, каза Йотова. „Редно е да се замисляме често какво представлява земята българска. Ние сме представители на една от трите най-могъщи държави в Европа. Създадена през 681 г. като отпечатък на съюза между славяни и прабългари“, припомни вицепрезидентът.

Според нея силата на българското слово и духовност се оказва по-силно от войните и робството, познати по нашите земи. „Една малка книга, написана от ръката на един монах направи нещо велико. Нямаше как да има въстания, нямаше как Европа да види съдбата на поробените славяни, ако ги нямаше първите духовни апостоли“, посочи вицепрезидентът и добави, че ние сме наследници на героичните времена на будителите.

„Няма значение къде живеем, ние сме едно, един народ. Общото ни минало задължава да имаме общо бъдеще“, обърна се Йотова към участниците в конференцията българи, живеещи в други балкански държави.

По думите ѝ след 8 месеца името на България често ще се чува от европейските институции. „България ще бъде председател на Съвета на Европейския съюз. Убедена съм, че ще се справим. Председателството дава възможност за популяризирането на страната зад граница. Един българин да е останал в някой град или село у нас, ще се борим за неговите права“, коментира тя.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.