Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Посланикът на Украйна изнесе лекция пред студенти в Русенския университет

Николай БалтажиНиколай Балтажи

Посланикът на Украйна у нас Микола Балтажи изнесе на 25 май лекция пред студенти в Русенския университет на тема "Украйна по пътя на еврореформите". Това съобщиха от висшето училище в крайдунавския град.

Балтажи е разговарял и с ръководството на Русенския университет. Сред темите са били сътрудничеството с украински висши учебни заведения, възможности за мобилност по програма "Еразъм" и общи научноизследователски проекти. В срещата е участвал и почетният консул на Украйна в Русе Пламен Бобоков, както и Станко Станков - член на Настоятелството на Русенския университет.

В началото ректорът проф. Велизара Пенчева е връчила на дипломата "Кристалния знак" на висшето училище за приноса му в задълбочаването на интеркултурните връзки между България и Украйна и сътрудничеството в сферата на висшето образование.

Русенският университет има шест рамкови договора с висши училища в Украйна. По Постановление щ103 на Министерския съвет за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина във висшето училище в Русе учат около 40 украински студенти.

От своя страна Балтажи е заявил, че висшето училище в Русе е сред флагманите на висшето образование в България. Дипломатът е подарил на ректора книга, посветена на живота и творчеството на скулптора Михайло Парасчук - негово дело са капителите на колоните пред ректората на Русенския университет, както и художественото оформление на Дунав мост - порталите на българския и румънския бряг и орловите глави по цялата дължина на съоръжението.

В Русенския исторически музей Балтаджи ще открие официално тази вечер и изложбата "Крим. От другата страна". Фотографиите са дело на Емине Зиятдинова - украински фотограф и журналист от кримско-татарски произход. / БТА

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.