Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Министър Екатерина Захариева: Общата история трябва да сближава две държави, а не да ги разделя

Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева

Общата история трябва да сближава две държави, а не да ги разделя. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Денят започва“ по БНТ във връзка с посещението на министър-председателя на Република Македония Зоран Заев в България.

„Доверие между двамата премиери беше показано на високо ниво. За доверие, разбира се, трябва да се работи. Факт е обаче, че България наистина е добронамерена към Македония, така, както и премиера Заев също“, отбеляза тя.

„Няколко наистина исторически неща се случиха вчера. Първо - премиер от Македония да отправи такива силни послания за отваряне на нова глава в отношенията между двете държави. Второ – посещението на паметника на цар Самуил. Трето – решението за общо честване на общата ни история. Тоест ние започнахме да прилагаме несключения още договор на практика с вчерашното посещение. Това е много по-важно, както и предшестващите действия, посланията, които се отправиха от двамата премиери на пресконференцията, посещението на паметника, разбирането за това, че историята трябва да ни обединява, а не да ни разделя, така, както всички съвременни държави правят“, коментира министър Захариева.

По думите й натрупаните от години напрежения са абсолютно неестествени и ненормални и общата история трябва да сближава две държави, а не да ги разделя.

„Аз съм наистина обнадеждена от вчерашната среща. До съвсем до скоро такива послания и посещения бяха немислим. Факт е, че договорът за добросъседство се дебатира, обсъжда, 11 преговори е имало до сега на експертно ниво. Силно се надявам на 2 август да успеем да го финализираме“, заяви още външният министър. По думите й по важното е, че напрактика с вчерашната среща е започнало прилагането на договора, тъй като, ако отношенията между двете страни продължаваха, както до сега, той щеше да остане само на хартия.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.