Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Ще създаде ли проблем евентуално посещение на Владимир Путин у нас

Евгений Михайлов и Мария Пирговаснимка: btvnovinite.bgЕвгений Михайлов и Мария Пиргова

Евентуална визита на руския президент Владимир Путин у нас може да се окаже проблем за руската страна, особено заради това, че явно съветниците на българския президент са побързали „да се сложат“ и не са се информирали, че на 3 март 2018 г. се навършват 100 години от Брест-Литовски мирен договор, когато Русия капитулира пред България. Това каза режисьорът и бивш кандидат за депутат на ДОСТ Евгений Михайлов в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Михайлов добави, че не е ясно дали е отправена покана за посещение и към президентите на Украйна, Беларус, Румъния, Финландия, защото воини от тези страни са се сражавали тогава и са дали живота си в Руско-турската война.

Смятам, че е крайно време отношенията с Русия да се балансират и поканата от страна на Радев е много добър ход, коментира политологът доц. Мария Пиргова. Според нея трябва да се отнасяме нормално към такива държавни посещения. Вероятно ще бъдат поканени и други президенти и всеки ще отдаде почит на своите воини, а най-голямо основание има президентът Путин. „Нищо лошо и ненормално няма да се случи. Защо трябва да реагираме с някакви особени негативни или свръхпозитивни чувства? Нормално е отношенията да бъдат възстановени“, каза тя. И добави, че нито тогава, нито сега амбициите на Русия към България са чисти, нито тези на Турция или Европейския съюз – „в политиката има интереси, добре го знаете“.

Да се отдава почит най-вече на Путин и се говори за него като за патрон на честването е слагачество на инициаторите, коментира Михайлов. Според него е добра идеята на новосъздадения Атлантически съвет да се поканят наследниците на воините, отдали живота си във войната.

България си е откупила свободата, която е била част от политиката на Русия за достъп до Проливите, посочи той. По думите му страната ни „стои доста странно в света, в ЕС и в НАТО“. „Нашите съюзници само преди няколко дни увеличиха санкциите срещу Русия, наложени заради анексирането на Крим и политиката на Москва към Донбас, докато българският президент говори за сваляна на санкциите“, каза гостът.

„Едно е Освобождението ни, в което Русия играе централна роля, друго са санкциите. Радев има особено отношение към тях, но не го проявява в ЕС. Той ще изчака момент, когато вероятно може да бъде инициатор на такова обсъждане за падането им. Това е съвсем различна политика“. Няма значение с какво съвпада посещението на Путин (догодина България ще е председател на Съвета на Европа, бел. ред.), смята Пиргова.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники