Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Пратеникът на Държавния департамент по енергийните въпроси Мери Уорлик се срещна с министри

Екатерина Захариева и Мэри УорликЕкатерина Захариева и Мэри Уорлик

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева прие вчера изпълняващия длъжността специален пратеник и координатор по международните енергийни въпроси на Държавния департамент на САЩ  г-жа Мери Уорлик, която е на визита у нас.

„Усилията, които България полага, за да изгради инфраструктура за свързване на газопреносната си мрежа с тези на своите съседи, са от огромно значение за диверсификацията на енергийните доставки не само за нас самите, но и за цяла Югоизточна Европа”, изтъкна Захариева, като допълни, че интерконекторът с Гърция ще позволи свързването на газовия коридор Север-Юг с Южния газов коридор. Това би позволило  и доставката на над 1 милиард кубически метра газ от Азербайджан, след като Трансадриатическият газопровод бъде пуснат в експлоатация през 2020 г. „Работата по него може да започне още през есента на тази година”, каза още Захариева.

Захариева и Уорлик обсъдиха и други стратегически за страната ни проекти, в това число интерконекторите България-Турция, България-Сърбия и България-Румъния.

По време на срещата Захариева и Уорлик обсъдиха още традиционно добрите двустранни отношения между двете страни и партньорствата по многостранна линия, като изразиха увереност, че те ще се развиват и в бъдеще.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники