Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Парламентът прие с пълно единодушие декларацията за Договора за добросъседство с Македония

Народное собрании Болгарииснимка: bnr.bgНародное собрании Болгарии

Парламентът очаква Договорът за добросъседство с Македония да постави на стабилна основа отношенията между държавите и да бъде от полза за техните граждани. Това се посочва в декларация на Народното събрание по Договора за добросъседство с Македония, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„За“ декларацията гласуваха 206 народни представители, „против“ - 0 „въздържали се“ -0 , с което той бе приет единодушно.

В декларацията се оценяват положително усилията на България и Македония да финализират преговорите по договора за добросъседство. Чрез нея парламентът изразява очакването си подписването да бъде осъществено в съответствие с предварителните договорености между двете страни, както и готовност да стартира ратификационни процедури в най-кратък срок.

В мотивите на декларацията се посочва, че България е била първата държава, която е признала независимостта на Република Македония на 15 януари 1992 г., както и че Република Македония заема специфично място в политиката на Република България в контекста на Югоизточна Европа, предвид икономическите и културните връзки, контактите между гражданите на двете страни и общата граница. Съгласно мотивите сключването на Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество е сред външнополитическите приоритети на българската държава.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.