Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

През първата половина на 2017 г., разузнаването е засякло опити за застрашаване на политическата и икономическата сигурност на страната

През първата половина на 2017 г., разузнаването е засякло опити за застрашаване на политическата и икономическата сигурност на странатаснимка: bgnes.com

От началото на годината Държавна агенция “Разузнаване” е придобила изпреварваща информация относно: действия, създаващи рискове и заплахи за суверенитета, териториалната цялост на България и единството на нацията, застрашаващи политическата и икономическата сигурност на страната. Това се посочва в Резюме на отчет за изпълнението на бюджета на службата, предаде репортер на БГНЕС.

ДАР е придобила информация и по линия на противодействие на тероризма, трансграничната организирана престъпност и факторите оказващи катализиращо влияние върху миграционните процеси.

За първото полугодие на 2017-та година, разузнаването е предоставило информация на президент, премиер, председател на НС, ДАНС, Министерство на икономиката, Министерство на енергетиката, НСО и други, общо 1259 материала. От тях – най-много са по линия на вътрешнополитическо направление – 592, 184 материала са свързани с проблемите на тероризма, 181 материала касаещи нелегални миграционни процеси, 153 материала по линия на икономическата сигурност и 149 материала за дейността на международната организирана престъпност. На партньорите от НАТО, ЕС и по линия на двустранното сътрудничество са изпратени общо 784 материала.

От разузнаването отчитат още, че за първото полугодие на 2017-та година са увеличили източниците си на информация. В Агенцията са започнали работа 43-ма нови служители, а са били освободени 17. Разузнаването прилага и нови методи на работа при изготвянето на анализи. Създават се специализирани работни групи по актуални направления, притежаващи висока степен на експертиза. Работата “на терен”, обаче, става все по-трудна, става ясно от отчета. “Работата на ДАР зад граница се осъществява в усложнена обстановка – следствие от кризисни развития в съответните страни и тежък режим на контраразузнавателно противодействие от страна на местните специални служби”, посочва председателят на разузнавателната агенция Драгомир Димитров.

От документа се разбира още, че освен борбата срещу тероризма, миграционния натиск, нарастващите кибер-атаки, разузнаването следи внимателно процесите, които се отнасят и до енергийната сигурност на страната – “възможностите за диверсификация на енергийните доставки, международните енергийни проекти, глобализацията и либерализацията на икономическите отношения и тяхното обвързване с политически фактори, влияещи в отделните страни и региони”. /БГНЕС

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.