Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

ГЕРБ за 9-и септември: Най-черният ден в историята на България!

ГЕРБ за 9-и септември: Най-черният ден в историята на България!снимка: dnes.bg

Социалистическа революция или кървав държавен преврат? Девети септември традиционно за едни се превърна в повод за тържества и носталгия, а за други - в символ на кръвопролития и концлагери.

На днешния ден през 1944 година "Отечественият фронт" овладява властта и в България се установяват 45 години социалистическа и тоталитарна власт.

Не партизаните, а генералите от Военния съюз „Звено“ извършват преврата на 9-и септември 1944 г. Още на 8 септември тяхната роля и навлизането на Червената армия в цяла Североизточна България са решаващи за дълбоката културна и социална промяна в Трето българско царство.

Само около 300 въоръжени партизани слизат от планината в София. А Червената армия стъпва у нас с около 150 хил. войници от Трети украински фронт и Черноморския флот.

„Нейният образ изглежда много героично и привлекателно за мнозина, при това не само за комунисти – в нея са съсредоточени надеждите за едно по-добро бъдеще на много по-широк кръг от хора“, коментира председателят на Държавната агенция „Архиви“ Михаил Груев.

В следващите три години десетки хиляди съветски войници пребивават у нас на издръжка от бюджета. Войната вече е свършила и червеноармейците разполага със свободно време.

Съветските войници чупят пейките в Борисовата градина, за да ги използват за огрев. И разхвърлят бидони със зеле и краставици по алеите.

Вследствие на техните набези от Зоологическата градина изчезва рядък вид чифтокопитно. Архивите пазят молбата от наша страна загубата да бъде възстановена от Московския зоопарк.

Щабът на Черната армия се позиционира в Сливен, но на практика съветите превръщат в щабове частни домове в цялата страна.

Архивите пазят статистика за убити и изнасилени от онова време.

Днес в памет на жертвите й съюзи на репресираните организират протестен митинг срещу комунистическия режим в Пловдив.

На язовир "Копринка" пък ще се проведе традиционния събор на русофилите. БСП също ще отбележи празничната за нея дата с митинги и шествия в цялата страна, в това число на Братската могила в столичната Борисова градина.

От ГЕРБ пък в събота заклеймиха датата и призоваха социалистите да не я отбелязват повече с "пищни тържества".

От ГЕРБ обобщиха, че 9-и септември е може би най-черният ден в българската история.

"Това е ден, в който си спомняме за паметта на онези, които са били избити след кървавия преврат от 1944 г. Този ден отмести България от нейния път на европейска страна с религиозна и културна идентичност", каза депутатът Тома Биков.

"Редица хора загубиха живота си, стотици хиляди бяха подложени на несправедлива репресия, а милиони прекараха живота си в една затворена държава и нямаха възможност да се реализират като истински европейци. Оценката за този ден беше дадена не от нас, а от БКП, която 45 години по-късно сама свали своя режим, сама смени името си и сама изключи своите лидери от себе си“, продължи Биков.

По думите му напоследък се наблюдава тенденция на непризнаване на тези престъпления, както и завръщането на една идеология, която цели да унищожи традиционните национални ценности.

"След 9 септември, последните 45 години на страната беше наложена тотална диктатура, а управляващият елит беше колониален, директно назначаван от Москва. Това доведе до там, че на 10 ноември 1989 г. самите комунисти признаха, че страната е във фалитно състояние и сме далеч назад", каза и Антон Тодоров от ГЕРБ.

Спас Гърневски обвини социалистите и в опити за дестабилизация на парламента и демагогия. / Нова, бТВ, Днес

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники