Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Проф. Христо Пимпирев: България ще участва в разпределението на големите природни ресурси на Антарктида, когато настъпи такъв момент

Христо ПимпиревХристо Пимпирев

България ще участва в разпределението на големите природни ресурси на Антарктида, когато настъпи такъв момент. Това каза директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев в интервю за Агенция „Фокус“.

По думите му Антарктида е един от най-богатите на полезни изкопаеми континенти. Той уточни, че българската полярна база се намира на Антарктическия полуостров, който е продължение на Андите, а най-дългата планинска верига е изключително богата на мед, злато и сребро.

„Освен това е доказано, че в шелфовите морета има големи залежи на нефт и газ, а в другите планински вериги има огнища на много ценни суровини“, каза проф. Пимпирев.

Той обясни, че в момента Антарктическият договор и 29-те консултативни страни, сред които е и България, са наложили мораториум върху експлоатацията на тези полезни изкопаеми.

„Въпреки това когато дадена ценна суровина, която е изключително нужна за прогреса на човечеството, се изчерпа на другите континенти, неминуемо ще се опре до това да се използват залежите от Антарктида“, каза още той и обясни, че се радва, че това засега не се случва, защото всяка една експлоатация би довела до нарушаване на крехкото екологично равновесие в района.

„Континентът Антарктида е и най-големият резервоар на сладка вода в света. А с последните изменения на климата има вероятност да дойде момент, в който водата ще се окаже най-ценното богатство на човечеството, защото без нея хората ще загинем само след три дни. Така че Антарктида крие много големи природни богатства и България ще участва в тяхното разпределение в бъдеще“, каза проф. Пимпирев.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники