Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Борисов: Ракетите от Крим се насочват и към България

Бойко Борисовснимка: dnevnik.bgБойко Борисов

"Ракетите от Крим почват да се насочват и към България. Ставаме цел. Как ще се предпазваме – със 7-10 или 15 самолета, ако няма европейски план."

Това заяви премиерът Бойко Борисов на конференция за европейската отбрана. Организатори на конференцията са лидерът на ПЕС Сергей Станишев, фондация "Фридрих Еберт", Академията за леви европейски политики, Атлантическият клуб, Институтът за дясна политика и др.

"Армията трябва да каже каква война ще водим, какво ни трябва първо. Щом слагаме темата отбрана, и почваме да говорим всички, явно ни е страх – Европа очаква отнякъде нападение. Започнаха с терористични актове, с мигрантската вълна, която винаги е в Европа. Защо няма мигрантска вълна в Щатите, а само в Европа. Изведнъж, виждате, Европа става под натиск – нито можем да се справим с тероризма, с мигранстската вълна – също, избори се печелят само на антиемигрантска вълна, който я заяви. Какво ще стане нататък?. Тези, които са далече от българо-турската и гръцко-турската граница казват: Турция не е в ЕС. Не е, но защо трябва да скъсаш всички споразумения – ние какво ще правим на границата, на тях им е лесно, далече са", отбеляза Борисов.

"Когато в света започне да се говори за въоръжаване, нищо добро не е имало в историята. Във всички военни доктрини влиза първо да им събориш мостовете, магистралите, централите, това, което ние сме градили. Европейската дипломация търпи огромни укори. Само преди няколко месеца дори президентът Макрон беше против обща отбрана. За няколко месеца всички претърпяха метаморфоза", заяви Борисов.

Премиерът отбеляза възможен военен съюз между Индия, Китай, Русия, Иран, Турция, като на тези държави БВП е по-голям от този на Г-7. Борисов изтъкна, че България също трябва да възстанови възможностите си във военната индустрия и даде пример с това, че в Червен бряг са се произвеждали машини, които сега струват 12-15 млн. евро едната.

"Ако считаме, че ще се готвим за война, трябва да преориентираме държавата - въоръжения, армия, пари насочваме в тази посока. Но те не могат да стигнат за всичко. Ако това е консенсусът, действаме по тази тема. Иначе милиард за това, милиард за това, доходи... И на нас ни се иска всичко да стане", каза Борисов.

А ние искаме да направим мир на Балканите и мир в Европа, но поколенията са забравили какво е война. Европа не е подготвена, констатира Борисов. Тези държави, които са готови за война при тях човешкия фактор дали ще загине човек или не, дали участват във война или не съществува, или е пренебрежимо малък, смята той. В Европа един войник да загине е трагедия, най-хуманните сме, ценим човешкия живот.

Борисов акцентира на необходимостта от консенсус по темата – военните твърдят, че отбраната е по-важна от всичко, защото за нас образоването беше по-важно, но ако преценим, че друг е приоритетът, връщаме назад и почваме да се борим. Като нация трябва да сме наясно откъде какво може да дойде, заради мястото, на което се намираме, може да ни дойде от много места, заключи Борисов. / Клуб Z

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники