Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Посланикът на САЩ Ерик Рубин: Горди сме, че стоим рамо до рамо с България

Посланикът на САЩ Ерик Рубин: Горди сме, че стоим рамо до рамо с Българияснимка: dariknews.bg

Посланикът на САЩ в България Ерик Рубин говори днес в Бургаския свободен университет за връзките между България и САЩ и първите си спомени от страната преди 25 години.

„Оптимист съм за бъдещето на България. Дойдох тук за първи път през 1992 г., време, което вашите преподаватели и родители помнят като изпълнено с надежди и обещания за млада, демократична България… Има причини да бъда оптимист за България днес. Тези причини са навсякъде около нас във вдъхновяващите хора, които правят България велика”.

Посланик Рубин отбеляза, че макар Бургаският свободен университет да е по-нов, той се е утвърдил като един от най-добрите в страната и има сключени споразумения за сътрудничество с университети от целия свят, включително и американските университети в Тенеси, в Източен Мичиган, „Сан Антонио“ в Тексас и „Джорджтаун“ във Вашингтон. „Тези партньорства дават положителни резултати за нашите държави, защото студентите и преподавателите от САЩ и от България, се учат взаимно и си сътрудничат в решаването на някои от най-трудните проблеми на нашите общества. Те създават и трайни връзки между страните ни, които укрепват с времето”.

Посланик Рубин наблегна на ценностите толерантност, свобода и върховенство на закона.

През последната година има спад на инвестициите у нас, не само на американските фирми, но и като цяло. Недостигът на работна ръка и необходимостта от съдебна реформа са причините за това, смята посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин. Американският посланик още веднъж изрази подкрепата на страната си за големите енергийни проекти като "Бургас-Александруполис" и доставките на природен газ от Азербайджан, които бяха една от темите на посещението на президента Румен Радев в Баку преди дни.

Посланик Рубин каза: „Днес сме горди, че стоим рамо до рамо с България, наш близък съюзник и партньор от толкова много години. Горди сме с напредъка, постигнат от България в области като правата на човека, демократичното развитие и икономическия прогрес. И тъй като догодина България ще бъде председател на Съвета на Европейския съюз, се възхищаваме на вашата ангажираност към един мирен, проспериращ Европейски съюз, една Европа – цяла, свободна и мирна”, каза още посланик Рубин. / Труд

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.