Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Европейско финансиране ще се търси за жп връзката между България и Гърция

Европейско финансиране ще се търси за жп връзката между България и Гърция

За изграждането на железопътната връзка между България и Гърция ще се търси европейско финансиране. Това стана ясно след срещата на министър-председателя Бойко Борисов с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и с гръцкия премиер Алексис Ципрас. Тримата разговаряха в Брюксел, в рамките на провеждащия се там Европейски съвет.

Според премиера Борисов, подписаният в Кавала проект „Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе” е от стратегическо значение не само за двете страни, но и за развитието на региона като цяло. Българският министър-председател отбеляза и напредъка на работата по интерконектора с Гърция.

Друга тема на срещата беше сигурността на Западните Балкани и европейската перспектива на страните от региона. Представени бяха резултатите от четиристранната балканска среща в „Евксиноград“, където премиерът Борисов прие министър-председателите на Гърция и на Румъния - Алексис Ципрас и Михай Тудосе, както и сръбския президент Александър Вучич.

Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че е изключително доволен от конструктивния диалог с колегите си от региона. Той акцентира върху необходимостта отношенията между страните на Балканите да се развиват така, че да се гарантира мирът, стабилността и просперитета в тази част на Европа.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники