Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Проблем в авиацията съществува, защото много години не е обръщано сериозно внимание, заяви Красимир Каракачанов

Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов

Това, което съществува в авиацията, е проблем, защото много години не е обръщано сериозно внимание. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на питане на журналисти след тържествен ритуал днес в парка "Генерал Лавров" край Горни Дъбник.


Проблемът не е от снощи, от 6 месеца или от година, уточни той. Много моля проблеми от болната глава да не се слагат на здравата, каза вицепремиерът.

Не знам кой е казал, че няма да има нов изтребител - ще има, може би някой съвсем изкуствено създава тази ситуация, допълни той. "Аз съм казал каква е моята амбиция - първо поддръжка и модернизация на сега съществуващата техника и преговори за купуване на нов изтребител. Ходил съм преди три месеца в Граф Игнатиево, сега искам да видя първо проблема и, ако има нужда, ще отида до там", каза Каракачанов.

Критично е състоянието във всички видове въоръжени сили, допълни той. "И в сухопътните войски се ползват машини от времето, когато са купувани самолетите. Същото е състоянието и във флота, само че няма как това да бъде решено с магическа пръчка, след като 25 години не е правено нищо или почти нищо - няма как това да бъде решено за месец или два", каза вицепремиерът. Той допълни, че има три проекта за модернизация - единият е за нова бронирана машина за пехотата, строителство на два кораба и за закупуване на нов изтребител. Това са неща, които ще струват на бюджета на България 3,5 милиарда и аз не искам тези неща да стават на бегом и след мен някой да установи, че има пропуски, нарушения или че са направени неизгодни сделки, бе категоричен Каракачанов.

"На тези, които ми говорят само за 9 нови изтребителя, задавам въпроса, ако ние зарежем 43 самолета, които можем да ремонтираме, и ги изоставим в хангарите, с 9-те нови, които ще придобием един ден, смятат ли, че ще решим проблема - няма да го решим. Нещата трябва да се движат паралелно - от една страна, поддръжка и модернизация на съществуващата авиация и в същото време водене на преговори за закупуване на нови изтребители. Това, което е правено 25 години, за мен е престъпление. Защо тогава не са поставили въпроса тези будни съвести", попита риторично вицепремиерът. / БТА

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.