Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

ООН: България на 4-то място в света по застаряване

ООН: България на 4-то място в света по застаряванеснимка: bnr.bg

България е на четвърто място в света по жители над 60 години от общия брой население, според данни на ООН.

Това съобщи д-р Емилия Войнова на кръгла маса по проблемите на демографията във Враца. Целта на форума е да се обсъдят с местната власт и неправителствени организации мерките, които трябва да се вземат за разрешаване на демографската криза в страната.

"България с 26,1 на сто население над 60-годишна възраст се нарежда в света след Япония, Италия и Германия", посочи още д-р Войнова.

Населението на България за 10 години - от 2004 до 2014 г., е намаляло с над 558 хиляди души, като всяка година изчезва население от 40-50 хиляди души или това е средно голям град като Враца.

Средната възраст на населението в страната е 43,5 години, а допълнителен проблем е, че то не е равномерно разпределено по районите.

По думите на Емилия Войнова обезлюдяването е един от най-тежките проблеми, с които трябва да се справим. Според нея на пазара на труда няма конфликт на поколенията. Ако в началото на века при излизането от него на 100 души са влизали 124, то сега при пенсионирането на 100 души започват работа само 64 млади хора. / Дир.бг

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.