Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

ЕК: Законите срещу корупцията са добри, сега трябват повече резултати

ЕК: Законите срещу корупцията са добри, сега трябват повече резултати

България е приела или е на финалната права в приемането на законите за борба с корупцията и организираната престъпност. В следващата 2018 г. трябва да се работи по-усърдно по прилагането им.
Това е основната препоръка в 10-годишния мониторингов доклад за борбата с корупцията и организираната престъпност, който Европейската комисия публикува днес.

Законите са приети, сега трябва да видим тяхното прилагане в повече случаи на разследване и съдебни дела за корупцията, коментира високопоставен източник от администрацията на ЕК. Целта е да има все повече дела за корупция по високите етажи на властта.

ЕК ще следи напредъка и през 2018 г., а дали механизмът ще бъде прекратен от комисията през 2019 г. зависи от напредъка както на България, така и на Румъния, коментира още източникът от ЕК. Официалното заключение е, че при продължаваща политическа воля и решимост е възможно България скоро да изпълни всички препоръки на механизма.

Предсрочните избори през миналата година забавиха реформите в България, но от май тази година има видимо ускоряване, пише в доклада на ЕК. Според комисията правителството е успяло да постигне изпълнение на четири от 17-те препоръки от края на миналата година, което обнадеждава, че тези 4 препоръки скоро ще бъдат изпълнени напълно.

„За нас е ясно, че България е постигнала значителен напредък в редица области, засягащи върховенството на закона. Препоръките, които отправихме към България, бяха частично изпълнени, но все още има път, който трябва да бъде извървян”, отбеляза заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс.

„Насърчаваме българските власти да продължат с изпълнението, да работят в тясно сътрудничество с нас, за да бъдат изпълнени всички препоръки. И искаме да сме сигурни, че няма връщане назад по никой от тези въпроси”, подчерта той.

Според правосъдния министър Цецка Цачева в евродоклада има обективни критики. По думите ѝ правителството е със съзнанието, че ще бъдем наблюдавани от Европа и по времето на европредседателството, тъй като следващият доклад се очаква в края на 2018 г.

Евродепутатът Емил Радев определи доклада на Европейската комисия като може би най-положителния от началото на Механизма за сътрудничество и проверка и изрази увереност, че механизмът ще блъде премахнат до края на следващата година.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники