Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Новият мониторингов доклад на ЕК за България предизвика диаметрални разминавания между политическите сили

Новият мониторингов доклад на ЕК за България предизвика диаметрални разминавания между политическите силиснимка: bnr.bg

Последният, седемнадесети вече доклад на ЕК за напредъка на България в сферата на правосъдието и вътрешния ред, вчера предизвика в страната реакции, които говорят за диаметрални разминавания между политическите сили. За ГЕРБ и нейния коалиционен партньор Обединени патриоти докладът е обективен и в крайна сметка позитивен, защото не съдържа нови препоръки, а по отношение на старите отчита определено изпълнение. Повод за особено задоволство на управляващите дава обстоятелството, че за първи път в доклад на ЕК се допуска, че мониторингът над правосъдната система и вътрешния ред в страната може да бъде спрян през 2018 г. Според БСП обаче, констатациите на ЕК говорят за „провал“, а според ДПС – за „обективен провал“ в тези сфери. За социалистите отчитането на частично изпълнение на препоръките в крайна сметка означава, че нито една от тях не е изпълнена. За ДПС докладът е свидетелство за „обективен провал“, защото ЕК заключава, че на този етап никоя от препоръките й не е изпълнена в задоволителна степен.

Специфичен нюанс в реакциите на управляващите внесе коалицията Обединените патриоти, от която пледираха мониторингът на ЕК над правосъдието и вътрешния ред в България и Румъния или да бъде спрян, или да бъде съпроводен от мониторинг над тези сфери и в други европейски страни, където според патриотите се наблюдават дори по-тежки нарушения.

Фактът, че мониторингът на ЕК продължава и след поредния й доклад, очевидно не мотивира парламентарните сили за обединени усилия в посока към отстраняване на основанията за неговото оставане. В деня на оповестяването на доклада на ЕК в парламента избухна скандал заради искане на социалистите премиерът Борисов да обясни свое твърдение, че сред депутатите има хора, замесени в наркотрафик и купуване на гласове. Председателят на парламента Димитър Главчев изгони от залата лидера на БСП Корнелия Нинова, а на свой ред социалистите започнаха да събират подписи за неговото отстраняване от длъжност. Около скандала БСП напусна демонстративно парламентарното заседание, а скоро я последва и ДПС.

Противоречивите оценки на управляващи и опозиция за мониторинговия доклад се наслагват върху напрежения около инициативата на ГЕРБ за промени в конституцията, които да премахнат давността за престъпления при приватизационни сделки в периода 1992-2017 г. От ГЕРБ признават, че инициативата им е свързана с подготвяния от БСП вот на недоверие към кабинета заради корупция. Но определяна от ГЕРБ като "основен приватизатор", лидерът на БСП Корнелия Нинова отвърна с настояване да се разследват също концесиите и групировките по време на прехода, като многозначително призова мутрите на прехода да излязат от ръководството на държавата. Така по парадоксален начин докладът на ЕК за спорния напредък на страната в правосъдието и вътрешния ред беше посрещнат с нова фаза в споровете между първата и втората политическа сила коя от двете е по-корумпирана. Освен парадоксален, този спор е и безсмислен, ако отчетем обективната истина, че за времето, откакто България е обект на мониторинг заради проблеми в правосъдието и вътрешния ред, и ГЕРБ, и БСП носят отговорност за тези проблеми, защото са се редували в управлението. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники