Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Групата на Ангел Джамбазки в Европарламента не подкрепя влизането на България и Румъния в Шенген

Групата на Ангел Джамбазки в Европарламента не подкрепя влизането на България и Румъния в Шенген

Единствено групите на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) и "Европа на свободата и пряката демокрация" не подкрепиха вчера настояването на Европейския парламент България и Румъния да се присъединят към Шенген, предаде БТА.

Съпредседател на "Европа на свободата и пряката демокрация" е Найджъл Фараж, който бе основен активист на референдума за излизане на Великобритания от Европейския съюз. Европейските консерватори и реформисти включва евроскептични партии. Нейни членове са българските евродепутати Ангел Джамбазки и Николай Бареков.

Всички останали групи заявиха, че България и Румъния са изпълнили изискванията и Съветът на Европейския съюз трябва да разреши те да се присъединят към пространството без гранични проверки.

Председателят на парламентарната група на социалистите Джовани Питела отправи молба Съветът на ЕС да приеме България и Румъния, защото това е в интерес на Европа и нейната сигурност.

"Ако искаме да укрепим защитата на външните граници, трябва без колебание да разширим Шенген с България, Румъния и Хърватия (когато бъде готова). ПЕС и председателят Сергей Станишев поискаха този дебат, защото е нечестно трите държави да бъдат извън Шенген. Не може да има първа и втора класа държави в ЕС. Българското председателство на Съвета на ЕС ще има пълната ни подкрепа за разширяването на Шенген", добави Питела.

Евродепутатът Сергей Станишев отбеляза, че вече шест години България и Румъния изпълняват изискванията, но заради двоен стандарт и дискриминация остават извън Шенген. "Това не засяга само двете страни, а и доверието в ЕС. Несправедливостта трябва да бъде прекратена", призова той.

Еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос изрази надеждата скоро България, Румъния и Хърватия да бъдат приветствани в Шенген. Убедени сме, че трите държави трябва да се присъединят изцяло към пространството без проверки. Отдавна Еврокомисията заяви, че България и Румъния са изпълнили изискванията. Крайно време е Съветът на ЕС да постигне единодушие. Има нагласа този въпрос сериозно да бъде преразгледан. Това би било не само политически честно, но е необходимо от гледна точка на сигурността. Намираме се на последните метри по този път", обобщи Аврамопулос. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники