Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Българското председателство на ЕС между високи очаквания и… протести

Българското председателство на ЕС между високи очаквания и… протести

С тържествена церемония в София днес официално стартира първото българско председателство на Съвета на ЕС. Десет години след приемането си в ЕС, България поема отговорността да координира дейността на основните органи и институции на международната организация без аналог, на която 28 държави от Стария континент са поверили широки правомощия в политиката, сигурността, икономиката.

За началото на председателството в София идва политическият елит на Европа – председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, всички еврокомисари. Още на другия ден след откриването председателството ще влезе в работна фаза с разговори между членовете на ЕК и българските министри по основните приоритети за идните месеци. Освен многобройни, темите на дневния ред са сложни – Брекзит, бюджетът на ЕС за новия програмен период, промените в миграционната политика, европейската интеграция на Западните Балкани… Отговорностите на председателството са допълнително натоварени от високи очаквания – за напредък в критичната фаза на преговорите за Брекзит; за приемливо разпределение на бюджетните тежести на излизането на Великобритания от ЕС; за съхраняване на интересите в кохезионната политика, за напредък в европейската интеграция на съседните на България държави Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Сърбия и Черна гора; за нормализиране на диалога между ЕС и Турция, и т. н.

В хода на предварителното представяне на приоритетите си, България получи от европейските партньори уверения за солидарност. В жест на симпатия вчера посланикът на Великобритания в София Ема Хопкинс коментира, че българите са много прагматични хора, особено когато става дума за Европа. Общуват с лекота и… стигат лесно до разговор, от който да излязат решения.

С пълно разбиране за отговорностите, които председателството отрежда, българските власти са максимално мобилизирани за справяне със задачите. Те имат подкрепа не само от управляващите политически сили, но и от опозицията. Дори най-яростният опонент на управлението – БСП, декларира, че ще съдейства за успеха на председателството, защото то е надпартийна и национална тема. Подкрепа за председателството има и сред обществото като цяло. В 93 общини на страната ще се проведат разнообразни събития, посветени на него. Днес в Народния театър „Иван Вазов” в София ще се състои гала спектакъл, на който Детският хор на БНР ще изпълни химна на ЕС – Девета симфония на Лудвиг ван Бетховен, а после европейският елит ще бъде приветстван с изпълнения на престижните ансамбли „Йоан Кукузел-Ангелогласният”, „Чинари” и „Българе”.

Но стартът на председателството е белязан и от протести, които, макар не насочени срещу него, оставят негативен отпечатък. Само в един ден пред парламента ще има митинг в защита на ратифицирането на Истанбулската конвенция, организиран от сдружение „Алианс за защита от насилие, основано на пола“, „Софийски социален форум“ ще пледира за правата на пенсионерите; на столични кръстовища, през които ще минават гостите от Европа, полицейските синдикати ще искат увеличение на заплатите; очакват се шествия на граждани „за“ и граждани „против“ изграждането на спортни съоръжения в Националния парк „Пирин“. Ще демонстрират и представители на инициативата за „Суверенитет на България и държавите по света“, на чиито последни прояви се развява руското знаме. Полицията е притеснена, че тези прояви ще затруднят трафика в София повече, отколкото неизбежните мерки за сигурност. Ако съдим по медийните реакции, отношението към протестните прояви е по-скоро негативно. „Монитор“ информира за допълнителните мерки за сигурност под заглавие „Посрещаме европредседателството с 9 протеста“. „Стандарт“отбелязва, че явно част от българите приемат започващото европредседателство като шанс арменският поп да им дойде на крак и да му се оплачат. В днешния си брой „24 часа“ поставя темата под заглавие „Протест на всяка крачка за откриването в София“.

На старта си българското председателство е изправено едновременно пред високи очаквания и протести. По-важни ще са обаче реакциите след шест месеца, когато ще са известни резултатите от него. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники